Pondelok 16. 09. 2024 07:00:29 | Meniny má Ľudmila

Ako vidia súčasnosť mladí ľudia a študenti? Autorský projekt Manifest vám dá odpoveď

Mestské divadlo Žilina prichádza v novom roku s mnohými novinkami. Jednou z nich je aj autorský projekt Manifest. Svetová premiéra autorského projektu sa uskutoční v sobotu 3. februára.

Radka Kostánová|17. január 2024|13:15:05

Zdroj: Facebook/Mestské divadlo Žilina

Súvisiaci článok
Február v Mestskom divadle Žilina bude nabitý novinkami. Na čo sa môžete tešiť?
Čítajte viac >

V našom minulom článku sme vás informovali, že február v Mestskom divadle Žilina bude o niečo viac pestrejší. Najmä z toho dôvodu, že sa predstaví nový autorský projekt režiséra Pavla Viechu a dramaturgičky Daniely Brezániovej Manifest.

Pavol a Daniela v ňom pracovali s autentickými manifestami, denníkmi či esejami mladých ľudí, ktorý majú do 21 rokov, počas obdobia rokov 2021 až 2024. Svetová premiéra autorského projektu sa uskutoční v sobotu 3. februára 2024 o 19:00 vo Veľkej sále Mestského divadla Žilina.

Vďaka týmto manifestom, denníkom a esejám, autori mali možnosť nazerať na súčasnú spoločnosť cez študentov a mladých ľudí. Všimli ste si aj vy, že pri nich môže človek pociťovať istú skepsu z aktuálneho stavu nášho sveta? Mladí ľudia sa často ocitajú v izolácii, sú vystavení samote, ale zároveň majú prirodzenú potrebu identifikovať sa.

Dej predstavenia, podľa slov Zuzany Palenčíkovej z Mestského divadla, Manifest, rozpráva príbeh o štyroch mladých ľuďoch, ktorí sú izolovaní v štyroch izbách. Títo mladí ľudia túžia niekam patriť a táto túžba ich môže viesť k radikalizácii a extrémnym činom.

416103672_913751930757944_530286476753414290_n.jpg Zdroj: Facebook/Mestské divadlo Žilina

Zapojiť sa mohol naozaj každý študent

Zástupcovia divadla na Facebooku informovali, že do tohto projektu sa mohli zapojiť aj mladí študenti a študentky zo Slovenska vďaka výzve Mestského divadla Žilina v tvorbe esejí. Tieto eseje mali písať na tému: Musíme prevziať zodpovednosť do vlastných rúk! Svet plynie do záhuby a môžu za to rozhodnutia, ktoré som nespravil/a ja. Ako bude vyzerať budúcnosť? Kto za to môže? A čo s takým človekom?

V hlavných úlohách sa predstavia skvelí herci Natália Fašánková, Adam Herich, Iveta Pagáčová, Michal Koleják.


Súvisiaci článok
Krajské kultúrne stredisko v Žiline pozýva na Divadelnú Žilinu 2024 a Hviezdoslavov Kubín: Prihlasovanie začalo!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť