Štvrtok 19. 09. 2024 11:21:40 | Meniny má Konštantín

Bytčianska synagóga zažíva konštrukčnú renesanciu. Prvá etapa bola skutočne náročná

Mnohí pamiatkari a hlavne architekti dobre vedia, aká veľká výzva je reštaurovať historickú stavbu. Takou je nepochybne aj bytčianska synagóga, ktorá v týchto dňoch hlási detaily o tom, čo všetko bolo súčasťou prvej fázy rekonštrukcie. Nasleduje však nemenej náročná séria opráv, pričom historický objekt sa už v týchto dňoch pýši novými oknami.

Michal Szentivanyi|19. január 2024|15:48:38

Zdroj: Facebook/Synagóga Bytča

Súvisiaci článok
Synagóga v Bytči vstupuje do novej éry rekonštrukcie
Čítajte viac >

O tom, čo všetko sa podarilo v prvej fáze rekonštrukcie synagógy zachrániť a opraviť píše stránka tejto pamätihodnosti na sociálnej sieti. „Prvá etapa rekonštrukcie v roku 2016 bola zameraná na reštauráciu a osadenie kópie Mojžišových tabúľ na ich pôvodné miesto. Súčasne prebiehali aj prípravné práce na výmenu hubou napadnutých drevených trámov nad ženskou emporou a ošetrenie muriva napadnutého drevomorkou," vysvetľujú kompetentní s tým, že až vyše roka trvalo odstrániť drevokaznú hubu, vymeniť napadnuté časti trámov z interiéru a zrekonštruovať stropy nad emporami, galériou a nad pravým schodiskom.

Výzvou boli hlavne nové okná

Čo však bolo pre reštaurátorov skutočnou výzvou, boli samotné okná, ktoré budova v novej podobe už má. „To zahŕňalo výrobu rámov, ich zasklenie a osadenie. Na výrobe okien sa začalo už v roku 2017. Celkovú výmenu si vyžiadalo 28 okien. Národná kultúrna pamiatka a jej vzácna interiérová výzdoba je od roku 2020 vďaka ich výmene chránená pred poveternostnými vplyvmi," pochvaľujú si členovia reštauračného zoskupenia synagógy. „Čakajú nás ďalšie neľahké výzvy a my pevne veríme, že rok 2024 bude opäť v znamení obnovy krásy bytčianskej synagógy," uzavreli.


Súvisiaci článok
Synagóga v Bytči čaká na stavebné povolenie, rekonštrukcia bude pokračovať
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť