Pondelok 16. 09. 2024 07:15:00 | Meniny má Ľudmila

Na školách v Martine zaviedli núdzové tlačidlá. Je to reakcia na tragický útok vo Vrútkach

V martinských školách zaviedli núdzové tlačidlá v prípade nebezpečenstva. Reagovali tak na tragický útok v škole vo Vrútkach. Dúfajú, že sa už nikdy nič podobné nezopakuje. Ak sa objaví ohrozenie života, s týmito tlačidlami vedia učitelia aj žiaci okamžite zalarmovať políciu.

Radka Kostánová|17. január 2024|08:00:07

Ilustračné foto. Zdroj: zsdolinmt.edupage.org

Súvisiaci článok
64-ročný muž sa vyhrážal, že zopakuje útok v Prahe. Policajti ho vypátrali a zadržali v Žilinskej Lehote
Čítajte viac >

Núdzové tlačidlá na martinskej škole sú veľmi dobré opatrenie. Ak sa žiaci alebo učitelia ocitnú v nebezpečenstve, vedia okamžite zalarmovať políciu. Škola následne vďaka nim prejde do krízového režimu. Téme sa bližšie venovala Televízia TA3 na svojom oficiálnom webe ta3.com.

Tlačidlo napojené priamo na mestskú políciu

V decembri otriasol Slovenskom a Českom tragický útok v Prahe. Pred tromi rokmi však vraždil útočník aj v škole vo Vrútkach. Od toho okamihu prijalo vedenie školy v Martine viaceré bezpečnostné opatrenia, no vrátnika stále nemajú.

Okolité školy reagovali tiež, no s vyššou bezpečnosťou prichádza mesto Martin. Vo všetkých materských a základných školách sa nachádza núdzové tlačidlo, ktoré môžu použiť v prípade ohrozenia žiaci alebo učitelia. Keď sa tak stane, konkrétna škola prejde okamžite do krízového režimu a bude zalarmovaná polícia. Tlačidlo je totiž napojené priamo na Mestskú políciu Martin.

hdimgd08a6a6a48ca70fd1264.jpg Ilustračné foto. Zdroj: zsdolinmt.edupage.org

Ivan Hrozienčik, riaditeľ ŽS s MŠ Dolinského v Martine, sa pre TA3 vyjadril, že od momentu, ako sa tlačidlo použije, ide do rozhlasu a všetkých tried informácia, ako sa majú žiaci správať. Napríklad zamknúť triedu, schovať sa pod lavice a podobne.

Mestskej polícii v Martine sa po stlačení tlačidla na počítačových zariadeniach rozsvieti tabuľka, o čo sa konkrétne jedná. Následne bude do konkrétnej školy okamžite zaslaná zásahová jednotka mestskej polície a najbližšia motorizovaná jednotka.

Na vrátnika nie sú peniaze

Pribudli aj kamery a systém generálneho kľúča. To znamená, že všetky dvere sú na jeden kľúč. Je to hlavne z toho dôvodu, aby v prípade paniky mohli dvere tried učitelia zamknúť. Bohužiaľ, napriek všetkým týmto opatreniam stále chýba na škole vrátnica.

hdimg62afac2d0c1d2418388dd6fc365de6.jpg Ilustračné foto. Zdroj: zsdolinmt.edupage.org

Riaditeľ martinskej školy ozrejmil, že finančných prostriedkov nie je dostatok, preto nie každá škola má vrátnika a vrátnicu. No zároveň skonštatoval, že by to bol najideálnejší prípad, pretože vrátnik má prvý kontakt s osobou, ktorá do školy vstupuje.

Z tohto hľadiska sú lepšie vybavené stredné školy v meste. Vchodové dvere sú zabezpečené a pod neustálym dohľadom. No na druhej strane, tu by to núdzové tlačidlo privítali viac. Jarmila Matejčíková, riaditeľka SOŠD v Martine, sa pre TA3 vyjadrila, že by riaditelia mali väčšiu istotu.

Núdzové tlačidlá sa v Martine využili zatiaľ len dvakrát. Našťastie, išlo len o náhodné stlačenie, čo znamená, že bol poplach falošný.


Súvisiaci článok
Zlodeji ukradli strechu z historického kostola v Žiline. Polícia pátra po zručných páchateľoch
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť