Piatok 20. 09. 2024 04:19:57 | Meniny má Ľuboslav, Ľuboslava

Oravská galéria v Dolnom Kubíne pozýva na inšpiratívne výstavy súčasných slovenských umelcov

Oravská galéria v Dolnom Kubíne pripravila v novom roku hneď dve inšpiratívne výstavy našich súčasných autorov – maliara Mareka Ormandíka a fotografa Vladimíra Židlického. Obe môžete vidieť vo výstavných priestoroch Župného domu v Dolnom Kubíne až do 17. marca.

Gabriela Kvasnicová|14. január 2024|14:00:38

Zdroj: Žilinský Samosprávny Kraj

Súvisiaci článok
Február v Mestskom divadle Žilina bude nabitý novinkami. Na čo sa môžete tešiť?
Čítajte viac >

„Srdečne vás pozývame do Oravskej galérie v Dolnom Kubíne na dve novootvorené výstavy: Marek Ormandík – Druhý breh a Vladimír Židlický – All of Us Together... / My všichni dohromady...,“ informuje Žilinský samosprávny kraj na sociálnej sieti.

gal4 orm.jpg Zdroj: Facebook/Žilinský Samosprávny Kraj

gal5. zidl.jpg Zdroj: Facebook/Žilinský Samosprávny Kraj

Výstavy v Oravskej galérii mali vernisáž 11. a 12. januára a obe potrvajú do 17. marca 2024.

„Galéria je otvorená celoročne v dňoch utorok-nedeľa, v prvú nedeľu v mesiaci je vstup zadarmo pre všetkých návštevníkov,“ dopĺňa župa.

Tvorbu maliara Mareka Ormandíka môžete vidieť vo Veľkej výstavnej sieni Župného domu.

„Ťažisko súčasnej výstavy je v prezentácii maliara Mareka Ormandíka, ktorého predstavujeme cez jeho najnovšiu maliarsku tvorbu, pričom mnohé obrazy ešte neboli na Slovensku vystavené. Od veľkoformátových – Tanec smrti, má dĺžku až 7,2 metra, cez cykly Kytice, Busty, či Stáda koní, až po kolekciu menších kresieb a malieb na papieri – Popíjači, ktoré vytvárajú atribúty výrazového oblúka autorovej tvorby,“ predstavuje výstavu kurátor Ľudovít Petránsky.

gal2 orm.jpg Zdroj: Facebook/Oravská Galéria

Tvorbu fotografa Vladimíra Židlického nájdete v Malej výstavnej sieni Župného domu.

„Vladimír Židlický ponúka divákom unikátnu šancu nahliadnuť cez pootvorené okienko obrazu do sveta, ktorý sa vzpiera racionalite, ktorý rozum nemôže obsiahnuť. Utieka sa k pojmom ako krása, melódia či harmónia tvarov, farieb, motívov. Každá interpretácia je vždy nedostatočná, pretože jeho maximou je presvedčenie, že povedať vec priamo znamená potlačiť tri štvrtiny pôžitku,“ informuje o výstave kurátor Václav Macek.

gal3 zidl.jpg Zdroj: Facebook/Oravská Galéria

Oravská galéria je regionálnou galériou s krajskou pôsobnosťou pre Žilinský samosprávny kraj založenou v roku 1965. Sídli v Dolnom Kubíne na Hviezdoslavovom námestí v Župnom dome zo 17. storočia, ktorý slúži ako administratívne a výstavné centrum galérie. Zbierkovým fondom v ôsmich výtvarných disciplínach v počte 8 658 kusov výtvarných diel patrí medzi najvýznamnejšie verejné galerijné inštitúcie na Slovensku.


Súvisiaci článok
Nezmeškajte jedinečnú výstavu. Výtvarné dielka Ekoplagátik sú vo varínskej knižnici do konca januára
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť