Streda 18. 09. 2024 15:31:25 | Meniny má Eugénia

Meteorológovia varujú pred silnejším vetrom v Žilinskom kraji. Vodičov potrápi aj poľadovica

V nedeľu 7. januára treba rátať na väčšine územia so silnejším vetrom, ako aj s poľadovicou a tvorbou snehových jazykov. Silnejšie zafúka aj v horských oblastiach. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav, ktorý vydal niekoľko výstrah. V okresoch Rožňava, Košice-mesto, Košice-okolie, Trebišov a Michalovce platí od nedele 8.00 h druhý stupeň výstrahy pred vetrom. V nárazoch môže dosiahnuť rýchlosť 85 až 105 kilometrov za hodinu. Vo zvyšných okresoch Košického kraja platí prvý stupeň výstrahy.

TASR|6. január 2024|20:15:48

Ilustračné foto. Zdroj: Pixabay.com

Súvisiaci článok
Na Krakovej holi v Nízkych Tatrách uviazla pätica turistiek
Čítajte viac >

Výstrahu prvého stupňa pred vetrom vydali meteorológovia pre celý Bratislavský, Trnavský aj Trenčiansky kraj, ako aj na väčšine územia Nitrianskeho kraja a vo viacerých okresoch Žilinského a Prešovského kraja. Platí aj pre okres Brezno. Vietor môže v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 65 až 85 kilometrov za hodinu. Výstrahy pred vetrom platia predbežne do pondelka 8. januára do 12:00 hodiny.

Poľadovica môže potrápiť takmer celé územie Slovenska s výnimkou niektorých okresov na juhu Slovenska, kde meteorológovia nevydali výstrahu. Od polnoci platí výstraha prvého stupňa pre okresy Banskobystrického, Prešovského a Žilinského kraja. Vo viacerých lokalitách bude trvať výstraha po celý deň. SHMÚ varuje aj pred snehovými jazykmi a závejmi, a to najmä na severe. Výstraha prvého stupňa platí pre viaceré okresy Žilinského, Prešovského kraja a v okresoch Považská Bystrica a Spišská Nová Ves.

Výstraha prvého stupňa pred vetrom bude platiť od nedele 18:00 hodiny v polohách nad približne 1500 metrov nad morom v okresoch Žilina, Martin, Ružomberok, Dolný Kubín, Námestovo, Liptovský Mikuláš, Poprad a Brezno. V nárazoch môže dosiahnuť vietor rýchlosť 110 až 135 kilometrov za hodinu.


Súvisiaci článok
Buďte opatrní! V Západných a na západe Vysokých Tatier je zvýšené lavínové nebezpečenstvo
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť