Sobota 07. 09. 2024 08:28:12 | Meniny má Marianna

Toxický nález pred školou: Vzorové konanie školáka ocenila aj polícia

Nález, ktorý by len málokoho nevydesil, sa objavil pred očami len trinásťročného chlapca. Pri škôlke na Lichardovej ulici v Žiline sa totiž odohrala veľká bezpečnostná dráma, pri ktorej musel asistovať aj samotný chemik. Školák totiž objavil neznámu, mysterióznu kapsulu, ktorá, ako sa ukázalo, mohla byť rádioaktívna.

Michal Szentivanyi|3. január 2024|15:30:04

Ilustračné foto. Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Súvisiaci článok
Hasiči obdarovali dôchodcov v Turci. Mali druhé Vianoce
Čítajte viac >

Polícajné jednotky na miesto nálezu okamžite vyslali výjazdovú skupinu. Je teda pochopiteľné, že na pár minút sa ulica stala pre verejnosť nedostupnou. Čoskoro prišli členovia krízového štábu civilnej ochrany, pričom ich rady doplnil aj chemik. Nechýbal tiež lekár a záchranári.

„Uzavretú fľaštičku s označením rádioaktivity našiel pohodenú pred škôlkou na Lichardovej ulici. Okamžite sme na miesto vyslali výjazdovú skupinu krízového štábu civilnej ochrany zloženú z vedúceho oddelenia a chemika. Polícia okolie uzavrela až do neskorých nočných hodín, na mieste pracovali aj lekári a záchranári, išlo o krízovú situáciu,“ informovala pre denník Nový Čas vedúca oddelenia civilnej ochrany Okresného úradu v Žiline Miroslava Staníková.

xIMG_2165.jpg Ilustračné foto. Zdroj: zilina-gallery.sk

Pomohli aj informácie z internetu

O tom, ako duchaprítomne sa zachoval mladý školák, svedčí aj jeho následné konanie. Po tom, ako si preštudoval jej zloženie a zistil, že označenia na nej svedčia o možnej rádioaktivite, začal vyhľadávať informácie o takomto náleze na internete. Dozvedel sa, že to má okamžite nahlásiť kompetentným orgánom a polícii. Chlapec nezaváhal, ampulku medzitým premiestnil na frekventované miesto a čakal na spomínané zložky.

Zásah rozhodne netrval krátko, pretože spomínaná ulica bola podľa denníka Nový Čas uzavretá od 18:30 do 21:45 hodiny.

Dozimeter, našťastie, nenameral nebezpečné hodnoty

Spomínaný chemik na mieste, kde sa ampulka nachádzala, meral hodnoty pomocou dozimetra, ktorým sa zisťuje úroveň rádioaktivity rôznych predmetov a látok. Ten, našťastie, zistil, že spomínaná ampulka už rádioaktívna nie je a navyše je aj veľmi stará. Dátum výroby sa totiž zistil ako 13. november 1992. „Pravdepodobne ide o fosfor-32, ktorý sa využíva najmä v medicíne ako kontrastná rádioaktívna látka v rámci rádioterapie kostných metastáz (pri onkologických ochoreniach),“ podrobne popísal pre Nový Čas prednosta Okresného úradu v Žiline Kamil Ruman.


Súvisiaci článok
Polícia odhalila v Žilinskom kraji minulý týždeň 12 vodičov pod vplyvom alkoholu, medzi nimi aj dvoch rekordmanov
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť