Utorok 17. 09. 2024 21:29:50 | Meniny má Olympia

Horskí záchranári pomáhali pod Veľkým Chočom dvom turistom

Horskí záchranári pomáhali vo štvrtok dopoludnia 50-ročnému slovenskému turistovi, ktorého objavili okoloidúci turisti v bezvedomí približne dva kilometre od Veľkej poľany pod Veľkým Chočom. Horská záchranná služba o tom informovala na svojom webe.

TASR|28. december 2023|19:34:07

Zdroj: hzs.sk

Súvisiaci článok
Reťaze na kolesách áut sú v zime nevyhnutnosťou. Poukázala na to aj hromadná zrážka na Martinských holiach (VIDEO)
Čítajte viac >

Doplnila, že turisti mu poskytli laickú prvú pomoc a zateplenie. „Leteckí záchranári zo Žiliny zobrali na palubu dvoch horských záchranárov z Oblastného strediska HZS Malá Fatra a spoločne smerovali na miesto zásahu. Horských záchranárov vysadili s lekárkou Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS) k pacientovi za pomoci palubného navijaka. Pacienta vyšetrili, poskytli mu zdravotnú starostlivosť a tepelný komfort. Následne ho s lekárkou evakuovali za pomoci palubného navijaka z terénu a smerovali na ďalšie vyšetrenia do nemocnice v Ružomberku," uviedla HZS.

Obrazok-WhatsApp-2023-12-28-o-14.10.58_f635e0c6.jpg Zdroj: hzs.sk

Tesne pred ukončením záchrannej akcie prijala HZS ďalšie tiesňové volanie pre 32-ročnú slovenskú turistku, ktorá sa nachádzala približne 30 metrov od vrcholu Veľkého Choča. „O súčinnosť požiadala posádku VZZS z Banskej Bystrice, ktorá na palubu zobrala jedného horského záchranára z prvej záchrannej akcie. Záchranára HZS s lekárom VZZS vysadili pri pacientke za pomoci palubného navijaku. Po vyšetrení a ošetrení pacientku z terénu evakuovali a smerovali do nemocničného zariadenia na ďalšie vyšetrenia," dodala HZS.


Súvisiaci článok
V okrese Martin útočil medveď, zranený muž je mimo ohrozenia života (AKTUALIZOVANÉ)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť