Štvrtok 12. 09. 2024 02:16:45 | Meniny má Mária, Marlena

Reťaze na kolesách áut sú v zime nevyhnutnosťou. Poukázala na to aj hromadná zrážka na Martinských holiach (VIDEO)

Nutnosť používať protišmykové reťaze v zime pripomenula vodičom aj hromadná zrážka na Martinských holiach. Vodiči by reťaze nemali podceňovať a neignorovať dopravné značenie, ktoré na to upozorňuje. Informovala o tom verejnoprávna televízia RTVS na svojom oficiálnom webe spravy.rtvs.sk.

Radka Kostánová|28. december 2023|16:07:02

Zdroj: screenshot Facebook/Zaujímavosti Slovenska

Súvisiaci článok
Tragická dopravná nehoda v Žiline si vyžiadala život 55-ročného muža
Čítajte viac >

V uplynulých dňoch sa na sociálnej sieti Facebook šírilo video s hromadnou zrážkou áut na Martinských holiach. Ako informuje verejnoprávna televízia RTVS na svojom oficiálnom webe spravy.rtvs.sk, jazda bez reťazí sa môže vypomstiť. Ak na reťaze upozorňuje dopravné značenie, vodiči by ho nemali ignorovať.

Vo svojej reportáži RTVS približuje, že na použitie reťazí upozorňujú pred cestou na Martinky nielen značky, ale aj pracovníci strediska, ktorí dohliadajú na jednosmerné využívanie trasy. Mnohí vodiči aj v lepších poveternostných podmienkach, aké boli v sobotu 23. decembra, nasadenie reťazí nepodcenili.

„Lepšie mať, ako nemať a potrebovať. Čiže podľa mňa sa zídu. Troška sa šmýka, aj keď cesta je už lepšia, ako sme videli,“ hovorí pre RTVS vodič z Nových Zámkov Richard.

Vedúci lyžiarskeho strediska Martinské Hole Pavol Huntata pre RTVS doplnil, že problém posledné roky robia najmä vodiči štvorkoliek, ktorí sa tvária, že reťaze nepotrebujú. Pritom sú počas zimných mesiacov na horách potrebné.

Jazda bez reťazí a v zime sa môže v tomto prípade vypomstiť

„Môžu argumentovať určite vodiči, že majú štvorkolku. Môžu argumentovať aj výbornými pneumatikami, ale tie reťaze stále pomôžu omnoho viac ako zimné pneumatiky. Pretože ak je raz cesta zľadovatená, pneumatika nemá prakticky žiadnu adhéziu,“ vysvetľuje pre RTVS redaktor Pozor, zákruta! Roman Nadányi.

Reťaze na pneumatikách sú skutočne dôležité. Môžu sa vypomstiť vodičom, ktorí ich nemajú, najmä pri ceste dolu. V sobotu 23. decembra sa pri hromadnej zrážke našťastie nikto nezranil, ale polícia riešila štyri škodové udalosti. Poisťovňa v takomto prípade skúma aj to, či k nehode prispelo zanedbanie povinností vodiča.

„Následne môže náhradu škody, ktorú za neho poškodenému z povinného zmluvného poistenia vyplatí, od vinníka regresovať, teda požadovať jej zaplatenie,“ priblížila pre RTVS hovorkyňa Slovenskej asociácie poisťovní Eva Jacková.

Verejnoprávna televízia RTVS dodala, že v prípade hromadnej nehody, ktorá sa odohrala deň pred Vianocami, bude zrejme náročnejšie určiť mieru zavinenia jednotlivých účastníkov. Tých pár minút ušetrených pri nasadzovaní reťazí sa však vinníkom určite predraží.

V nasledujúcom videu sa používajú expresívne slová, preto upozorňujeme, že video nie je vhodné pre maloletých čitateľov.


Súvisiaci článok
Počas Vianoc sa v žilinskej pôrodnici narodilo až 13 malých anjelikov. Sú to tie najkrajšie vianočné darčeky
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť