Utorok 17. 09. 2024 21:01:08 | Meniny má Olympia

V obci Veľké Rovné spílili lipy pri cintoríne. Obyvatelia podali trestné oznámenie

Legendárne lipy pri cintoríne rozhádali ľudí v obci Veľké Rovné pri Bytči. Stromami sa obec pýšila, a preto obyvateľov pohoršilo, keď z ničoho nič prišli pilčíci a zrezali ich. Informovala o tom Televízia Markíza na svojom webe tvnoviny.sk.

Radka Kostánová|25. december 2023|14:01:45

Zdroj: zilina.sp21.sk

Súvisiaci článok
Tragický koniec pátrania: Nezvestného muža z Veľkého Rovného našli, žiaľ, bez známok života
Čítajte viac >

Stromy pri cintoríne v obci Veľké Rovné, ktoré pilčíci zrezali, mali význam aj z kresťanského hľadiska. Pokyn na ich výrub dala paradoxne miestna fara. Informovala o tom Televízia Markíza na svojom webe noviny.sk.

Ďalej dodala, že správcom cintorína je obec spolu s miestnym farským úradom. Na konci augusta jedna lipa spadla a poškodila niekoľko pomníkov.

„Obec zo svojich prostriedkov musela uhradiť tieto škody spôsobené pádom lipy a následne potom v komunikácii s farským úradom vzniklo toto rozhodnutie smerom k výrubu,“ uviedol pre Televíziu Markízu starosta obce.

409605841_1509586406603388_6796147567571767893_n.jpg Zdroj: zilina.sp21.sk

Podľa dostupných informácií sa starosta a miestny farár rozhodli vyrúbať všetkých jedenásť líp práve kvôli ich nevyhovujúcemu stavu. Obyvateľom obce sa to nepáči. Tvrdia, že stromy boli symbolom poznania dobra a zla.

Hovorca diecézy pre Televíziu Markízu priblížil, že lipy mohli byť symbolom rajskej záhrady, ale mohli byť aj symbolom stability. Pre veriacich je dôležité, že smrť je iba prechodom do večného života.

Obec Veľké Rovné aj fara tvrdia, že v tomto prípade uprednostnili bezpečnosť obyvateľov a ochranu hrobov. Stromy vraj komplikovali aj bežný život.

Televízia Markíza dodala, že miestny obyvateľ Marek spísal podnety a podal aj trestné oznámenie. Na jar by mali staré lipy nahradiť nové stromy. Fare to prikazuje zákon.


Súvisiaci článok
Na strednom Slovensku je bez elektrickej energie 18 000 odberných miest
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť