Pondelok 16. 09. 2024 01:20:08 | Meniny má Ľudmila

100 stavieb Žilinského kraja: Kostol sv. Kataríny Alexandrijskej v Dolnom Kubíne

V Dolnom Kubíne sa v roku 1380 zriadila farnosť, pre ktorú postavili aj kostol s vežou. Považuje sa za najstaršiu pamiatku v meste a je zasvätený svätej Kataríne, ktorá je jeho patrónkou.

Juliana Krčulová|17. december 2023|15:36:51

Zdroj: rkcdolnykubin.sk a sakralne-pamiatky.webnode.sk

Súvisiaci článok
100 stavieb Žilinského kraja: Vodná nádrž Čierny Váh
Čítajte viac >

Z historických prameňov sa dozvedáme, že kostol bol v prvej polovici 17. storočia prestavaný v goticko-renesančnom slohu. Dodnes je podľa dostupných informácií predmetom sporov, či bol v tomto období kostol prestavaný, alebo úplne nanovo postavený.

„Začiatkom 18. storočia bol kostol znova prestavaný, tentokrát v barokovom slohu. V roku 1895 vypukol v kostole rozsiahly požiar, ktorý ho takmer celý zničil. S pomocou štedrých veriacich a dekana bol kostol opravený,“ približuje portál slovakiatrip.sk.

rkcdolnykubin.sk.jpg Zdroj: rkcdolnykubin.sk

Interiér Kostola sv. Kataríny Alexandrijskej v Dolnom Kubíne získal dnešný vzhľad v roku 2005, kedy bol podrobený generálnej oprave.

„Generálna rekonštrukcia interiéru farského kostola spolu s obnovou vonkajších schodíšť sa uskutočnila počas prázdninových letných mesiacov roku 2005. Vykonali sa práce súvisiace s podlahovým kúrením, elektrifikáciou kostola, prípojka plynu, položenie dlažby, vybudovanie sociálneho zariadenia v sakristii, očista, zakonzervovanie hlavného oltára a dvoch menších, všetkých sôch a krížovej cesty, reštaurovanie nástenných malieb, celkové vymaľovanie interiéru, osadenie nového obetného stola, kazateľnice, rekonštrukcia jestvujúcich lavíc spolu so zhotovením nových menších lavíc do istých častí kostola, vybudovanie nových spovedných miestností a vyčistenie a naladenie organa,“ informuje Rímskokatolícka cirkev, farnosť Dolný Kubín na svojom oficiálnom webe.

rkcdolnykubin.sk 2.jpg Zdroj: rkcdolnykubin.sk

Kostol sv. Kataríny Alexandrijskej v Dolnom Kubíne patrí medzi osem najkrajších pamiatok gotiky na Slovensku a v roku 1963 bol vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku.

Pavol Kajan.jpg Zdroj: Facebook/Pavol Kajan

Pavol Kajan 2.jpg Zdroj: Facebook/Pavol Kajan

visitorava.sk.jpg Zdroj: visitorava.sk


Súvisiaci článok
100 stavieb Žilinského kraja: Archeoskanzen Havránok nad hladinou Liptovskej Mary (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť