Štvrtok 19. 09. 2024 10:21:29 | Meniny má Konštantín

Hrozí, že Námestovo zostane bez záchranky. Starostovia oravských obcí nevylučujú protest pred Úradom vlády

V Námestove budú možno v budúcnosti zasahovať namiesto slovenských záchranárov poľskí. Informovala o tom televízia TA3 na oficiálnom webe. Starostovia obcí na Orave nevylučujú ani protest.

Radka Kostánová|14. december 2023|13:45:01

Ilustračné foto. Zdroj: Facebook/Záchranná zdravotná služba Bratislava

Súvisiaci článok
KDH vyzýva ministerstvo zdravotníctva prepracovať opatrenie o zmenách v sieti sídel záchraniek. Opatrenie odmieta aj Žilinský samosprávny kraj
Čítajte viac >

Na Orave budú možno zasahovať namiesto našich slovenských už čoskoro poľskí záchranári. Dôvodom má byť podľa informácií televízie TA3 nová sieť staníc záchraniek, ktorá zruší v okrese väčšinu posádok ambulancií.

Starostovia jednotlivých obcí na Orave tvrdia, že ľudia zostanú odkázaní na pomoc iných. Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková ale odkazuje, že návrh sa ešte prehodnotí.

Podľa novej siete, respektíve novej mapy siete staníc záchraniek, sa v Námestove budú rušiť štyri stanice rýchlej záchrannej pomoci. Kvôli tomu zostane skoro 64-tisíc obyvateľov odkázaných na záchranárov z iných okresov.

„Uvedený materiál siete Záchrannej zdravotnej služby je určite zlý. Tak, ako nám prisľúbila aj pani ministerka, bude sa prehodnocovať. Týmto chceme upokojiť aj obyvateľov Hornej Oravy, aby sa nebáli,“ vyjadril sa pre Televíziu TA3 k uvedenej situácii šéf záchranárov František Majerský.

Spolupráca s Poľskom?

Ako ďalej Televízia TA3 informovala, starostovia jednotlivých obcí na Orave chcú pripojiť okres Námestovo k Poľskému záchrannému systému. V takom prípade by Poliaci zasahovali aj v tomto regióne. Išlo by o spoluprácu v rámci Európskej únie.

„Budeme určite tento model prehodnocovať podľa toho, ako sa bude meniť optimalizácia sietí nemocníc. Preto ja nevidím žiadny dôvod na akékoľvek štrajky alebo zmenu organizácie poskytovania záchrannej zdravotnej služby,“ priblížila pre Televíziu TA3 ministerka zdravotníctva, Zuzana Dolinková.

František Majerský však uisťuje, že budú myslieť na to, aby bola záchranná zdravotná služba dostupná na celom Slovensku včas a čo najskôr pri pacientovi.

Bohužiaľ, proti tejto novej mape sietí záchrannej zdravotnej služby protestujú viaceré stavovské organizácie a žiadajú tiež jej opätovné prehodnotenie. Televízia TA3 dodala, že starostovia obcí a ich obyvatelia zas nevylučujú protest pred Úradom vlády Slovenskej republiky.


Súvisiaci článok
Polárny express na Orave zlákal ľudí na jazdu rozprávkovo zasneženým lesom
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť