Nedeľa 19. 05. 2024 10:32:21 | Meniny má Gertrúda

Talent Žilinského kraja: Fitnesska Anna Miklová (FOTOGALÉRIA)

Anna Miklová je šestnásťročná fitnesska zo Žiliny, ktorá sa tomuto športu venuje už od svojich ôsmich rokov. V rozhovore nám prezradila, ako sa dostala k fitnessu, aké sú jej tréningy, kto sú jej vzory a aké úspechy dosiahla na domácich i medzinárodných súťažiach. Prečítajte si príbeh talentovanej a cieľavedomej športovkyne, ktorá miluje fitness.

Juliana Krčulová|16. december 2023|17:15:20

Zdroj: súkromný archív Anny Miklovej

Súvisiaci článok
Spravodajský portál Žilina SP21 podporí rozvoj talentov Žilinského kraja aj tento rok!
Čítajte viac >

„Volám sa Anna Miklová, mám šestnásť rokov a som zo Žiliny. Od svojich ôsmich rokov sa venujem športovému fitness v klube Gaf Žilina. Študujem na francúzskom bilingválnom gymnáziu Tomáša Ružičku v Žiline,“ predstavila sa našej redakcii talentovaná fitnesska Anna Miklová, ktorá zaspomínala aj na svoje umelecké začiatky:

„Keď som mala päť rokov, začala som robiť gymnastiku. Neskôr sa k tomu pridal fitness, ale keďže sa obe veci naraz nedajú robiť na 100%, vybrala som si fitness. Hneď po prvej súťaži som vedela, že to je niečo pre mňa. Ako malé dievčatko ma fascinovali všetky tie kostýmy a krásne choreografie, čo mali ostatné dievčatá. Tiež som sa chcela stále podobať na staršie fitnessky, ktoré boli pre mňa obrovským vzorom. A sú aj doteraz,“ priblížila rodáčka zo Žiliny a ďalej pokračovala:

MixCollage-12-Dec-2023-05-32-PM-6005.jpg Zdroj: súkromný archív Anny Miklovej

„Kategória fitness acrobatic spočíva z voľnej zostavy a porovnávania postavy. Voľná zostava trvá minútu tridsať a predvádzajú sa v nej akrobatické prvky, silové prvky, prvky flexibility, ale dôležitá je aj celková prezentácia a prejav. Počas porovnávania postavy sa v našej kategórii hodnotí hlavne osvalenie a vyrysovanie svalov, ale aj celková symetria a, samozrejme, prezentácia. Od ostatných fitness kategórií sa líši práve voľnou zostavou, ktorá si vyžaduje špecifický tréning a prispôsobenú prípravu na súťaž, keďže okrem tréningov v posilňovni musíte zvládať aj gymnastické tréningy, čo je niekedy celkom náročné. Ale práve to ma na tom baví najviac,“ ozrejmila Anna, ktorá aktuálne pôsobí v klube Gaf Žilina, kde trénuje už od detstva.

„S gymnastikou som začala už ako päťročná. Neskôr sa do nášho klubu pridal aj tanec a fitness, a práve fitness sa mi veľmi zapáčil a chcela som ho vyskúšať. Trénujem pod vedením Miroslava Šolca a Karin Suchomelovej, ktorí ma každý deň posúvajú vpred a robia ma nielen lepším športovcom, ale aj lepším človekom. Vďačím im za veľa.

Karin ma pripravuje hlavne na gymnastických tréningoch a Mirko v posilňovni. Okrem nich je ale mojou oporou aj celá moja rodina, ktorá pri mne vždy stojí a podporuje ma, či s medailou na krku, alebo bez nej. Hlavne moja mamina, ktorá si so mnou prechádza celou prípravou a všetky smútky, sklamania, ale aj výhry prežíva spolu so mnou,“ doplnila nadaná fitnesska.

MixCollage-12-Dec-2023-05-33-PM-7551.jpg Zdroj: súkromný archív Anny Miklovej

„Moje tréningy sa rozdeľujú na gymnastické tréningy a tréningy v posilňovni. Gymnastický tréning mám 2 až 3-krát do týždňa a trvá približne dve hodiny. Zameriavame sa väčšinou na zdokonaľovanie choreografie a pózingu, ale aj na nácvik nových prvkov. Do posilňovne chodím 4 až 5-krát do týždňa a tréning trvá približne 75 minút. Keď sa blíži súťažná sezóna, tak sa k tomu pridáva ešte kardio, ako napríklad beh alebo bicykel. Všetko to záleží od formy a od času, ktorý mi zostáva do súťaže,“ uviedla Anna pre našu redakciu o svojom tréningovom pláne.

Šestnásťročnej športovkyne sme sa ďalej opýtali na súťaže, ktorých sa už stihla zúčastniť a na cenné víťazstva, ktoré si z týchto súťaží odniesla:

„Na svojej prvej súťaži som bola ako osemročná a odniesla som si z nej 18. miesto. Mala som odhodlanie stále sa zlepšovať a sen, že raz budem stáť na stupni víťazov. Vždy som chcela podávať najlepší výkon a všetko som robila na 120%. Tento perfekcionizmus mi zostal až doteraz. Netrvalo to dlho a ja som sa naozaj prebojovala medzi najlepšie a dokonca si vybojovala aj miesto v reprezentácii Slovenska na Majstrovstvách Európy či sveta detí. Majstrovstvá Európy v detskom fitness som absolvovala 4-krát a môj najlepší úspech je zlatá medaila z roku 2019. Na Majstrovstvách sveta som bola tiež 4-krát a najväčší úspech je titul druhej vicemajsterky sveta z roku 2018.

MixCollage-12-Dec-2023-05-35-PM-2628.jpg Zdroj: súkromný archív Anny Miklovej

Keď som mala štrnásť rokov, tak som okrem detskej kategórie nastúpila aj do juniorských a ženských kategórií. Ako 16-ročná som už mala možnosť nominovať sa na juniorské alebo ženské Majstrovstvá sveta a Európy. Na jar sa mi to síce nepodarilo, ale mňa to neodradilo, a na jeseň som prišla pripravenejšia a lepšia. Veľmi ma to potešilo, keď mi prišiel list reprezentanta so správou, že som nominovaná na Majstrovstvá sveta v španielskej Santa Susanne. Bol to pre mňa splnený sen. To som však ešte netušila, že domov prídem s piatimi zlatými medailami, s troma titulmi majsterky sveta a dvoma titulmi absolútnej majsterky sveta, čo je vlastne najcennejší titul, ktorý sa dá v našej asociácií získať. Bol to neopísateľný pocit, stáť na stupni víťazov so zlatou medailou na krku,“ priblížila talentovaná športovkyňa, ktorá sa aktuálne aktívne pripravuje na ďalšiu sezónu, v ktorej ju čakajú slovenské nominačné súťaže na Majstrovstvá Európy.

Na našu otázku, aké sú jej nadchádzajúce plány do budúcnosti, nám odpovedala takto:

„Tak v prvom rade si plánujem užiť sviatky s rodinou a priateľmi. Samozrejme, na tréningy nikdy nezanevriem, to je už mojou dennou súčasťou, či ma čakajú súťaže, alebo nie. Na tréningoch sa budem snažiť zameriavať na moje najväčšie slabiny, aby som na jar prišla lepšia a pripravenejšia. V škole máme teraz obdobie testov a skúšaní, keďže za chvíľu sú Vianoce a koniec prvého polroka, takže teraz musím škole venovať trochu viac pozornosti ako zvyčajne. Ale všetko sa to dá nejak zvládnuť. Stačí chcieť,“ uzavrela pre našu redakciu fitnesska Anna Miklová.

Si športovec alebo umelec a vynikáš medzi spolužiakmi? Máš menej ako 21 rokov a pri utieraní prachu z tvojich ocenení ti jedna sobota nestačí? Potom hľadáme práve teba!

Ak prekypuješ talentom už od škôlky, venuješ sa športu alebo hráš na hudobný nástroj, máš menej ako dvadsaťjeden rokov a si zo Žilinského kraja, neváhaj a daj nám o sebe vedieť!

Samozrejme, ak sa tento článok dostal ku rodinným príslušníkom, prajným kamarátom a známym talentovaných športovcov a umelcov, dajte nám o nich vedieť prostredníctvom nášho mailu tip@sp21.sk


Súvisiaci článok
Talent Žilinského kraja: Tanečník Oliver Šaláta (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

https://www.instagram.com/reel/C0sobCwuGv6/?utm_source=ig_web_copy_link
Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť