Pondelok 20. 05. 2024 00:46:27 | Meniny má Bernard

Talent Žilinského kraja: Tanečník Oliver Šaláta (FOTOGALÉRIA)

Oliver Šaláta je osemnásťročný umelec, ktorý sa venuje pouličnému tancu už dvanásť rokov. Jeho vášeň je hip hop a house, súťaží v choreografii aj vo freestyle. Okrem toho študuje masérstvo a využíva svoje znalosti o tele na regeneráciu po náročných tréningoch. V rozhovore pre našu redakciu sa podelil o svoje umelecké začiatky, tréningový plán, úspechy na súťažiach a plány do budúcnosti.

Juliana Krčulová|9. december 2023|12:01:04

Zdroj: súkromný archív Olivera Šalátu

Súvisiaci článok
Spravodajský portál Žilina SP21 podporí rozvoj talentov Žilinského kraja aj tento rok!
Čítajte viac >

„Moje meno je Oliver Šaláta a som osemnásťročný umelec. Mojou vášňou je už dvanásť rokov tanec, konkrétne pouličné štýly-street dancu, ako sú hip hop a house. Študujem posledný ročník Strednej Zdravotníckej škole v Liptovskom Mikuláši, odbor masér. Príde mi to veľmi zaujímavé, pretože pre mňa ako tanečníka, ktorý pozná svoje telo skrz pohyb, tak pridávam nové poznanie cez anatómiu a fyziológiu tela. Po náročných tréningoch tiež využívam mnoho techník na regeneráciu,“ predstavil sa našej redakcii talentovaný tanečník Oliver Šaláta, ktorý zaspomínal aj na svoje umelecké začiatky:

DSC_5548.jpeg Zdroj: súkromný archív Olivera Šalátu

„Ako malý som vyskúšal veľké množstvo športov, od karate cez futbal až po hokej, avšak žiaden z týchto športov ma nenapĺňal. Od siedmich rokov som sa rozhodol venovať tancu. Moja sesternica vtedy tancovala v tanečnej crew, raz som sa bol pozrieť na ich vystúpenie a odvtedy som sa doslova zamiloval do tanca. Hneď ešte v ten mesiac som sa prihlásil do vtedy novo-vzniknutého klubu Dance Galaxy.

Avšak, prišla mi do života jedna zásadná zmena, a to cukrovka. Bola to nepríjemná udalosť, s ktorou som sa musel popasovať a hlavne s tým, že táto choroba je na celý život a ovplyvní moju budúcnosť. Ale pokračoval som ďalej. Môj tanečný klub vytváral ideálne podmienky pre môj rast, no zo začiatku som si moc neuvedomoval, akú to môže mať perspektívu. Zlom nastal až v roku 2018,“ priblížil rodák z Liptova a ďalej pokračoval:

received_789055762591756.jpeg Zdroj: súkromný archív Olivera Šalátu

„Odvtedy intenzívne na sebe pracujem, chodím na campy, workshopy, vzdelávania do zahraničia, ale tiež súťažím. Street dance má 2 hlavné formy súťaženia: choreografie a freestyle (improvizácia). Choreografie robím celý život, veľmi rád tvorím a zanechávam v každom diele kus seba. Súťažím v kategóriách sólo, duo, skupiny a formácie dospelí A. Naopak, vo Freestyle potrebuje mať človek čo najvyšší level ovládania tela a ako zareagovať na hudbu. Vo freestyle súťažím na tanečných battloch, kde sa porovnáva veľa faktorov, ako je technika, zložitosť pohybu, originalita, groove a podobne,“ ozrejmil Oliver, ktorý aktuálne pôsobí v tanečnom klube Dance Galaxy v Ružomberku.

„V Galaxy pôsobím ako lektor pouličného tanca od roku 2019. Začínal som učiť detičky, postupne to prešlo na juniorov. Momentálne učím 4 tanečné skupiny od detí po dospelých. Môj klub mi dáva neskutočné podmienky pre osobný rast a podporu, ktorú si veľmi vážim. Tanec je komunitná vec, ktorá by bez podpory nefungovala. Tiež som členom off the beat crew, s ktorou máme za sebou veľa titulov, ako titul MSR A MČR a tiež 3. miesto na MS,“ doplnil nadaný tanečník.

20221029_183508 (1).jpg Zdroj: súkromný archív Olivera Šalátu

„Z celého týždňa učím 3 dni v našom klube rôzne skupiny, okrem toho sa pripravujem na samotné hodiny doma. Vymýšľaním choreografií, postavení, celým plánom tréningu a samotným strihaním hudby - je to dlhý a zábavný proces. Okrem učenia iných pracujem aj na sebe, a to najmä tancovaním a skvalitnením svojho pohybu pred zrkadlom zhruba 2 až 3 hodiny. Vždy sa snažím dostať do hĺbky, aby som svoj tanec, ale aj hudbu, cítil. Predsa, je to umelecká činnosť.

Tiež sa snažím trénovať aj mentálne, pretože myseľ zohráva počas performance veľkú úlohu. Vedené tréningy mám iba vo forme workshopov, ktoré mávam niekoľkokrát do mesiaca na Slovensku aj v zahraničí. Čo sa na workshope naučím, to sa snažím za vopred určené obdobie pretaviť do tanca, či už je to technika, alebo myšlienka,“ uviedol Oliver pre našu redakciu o svojom tréningovom pláne.

Osemnásťročného umelca sme sa ďalej opýtali na súťaže, ktorých sa už stihol zúčastniť a na cenné víťazstva, ktoré si z týchto súťaží odniesol:

„So skupinou off the beat sme začali súťažiť v Slovenskom Zväze Tanečných Športov IDO od roku 2021. Za post-covidovú sezónu 2021 sme nazbierali tituly Majstra Slovenska v hip hop skupinách JVK A (vtedy ešte juniori). Následnú sezónu 2022 sa to rozbehlo ako so súťažami, tak snami. V sezóne sme sa zúčastnili každej pohárovej súťaže, ktoré boli spolu štyri. Na každej sme obhájili 1. miesto v kategórii skupín dospelých. Taktiež sa nám podarilo celú sezónu vyhrávať v kategórii duo hip hop dospelí s mojou spolu-tanečníčkou Nati Remekovou.

DSC_6587 (1).jpg Zdroj: súkromný archív Olivera Šalátu

Postupovalo sa na MSR next step, na ktorých sme vyhrali titul Majstrov Slovenska v skupine, duu, ale podarilo sa mi vyhrať aj v sólo kategórii. Nasledoval svetový pohár, kde sme obstáli nasledovne: 1. miesto Hip hop skupina dospelí A, 1. miesto hip hop duo dopelí A a 3. miesto sólo muži dospelí A. Nasledujúce mesiace po svetovom pohári sme sa začali pripravovať na MS: The beat is now v Rakúskom Graze 2023.

Tam sme s duom obstáli na šialenom 5. mieste zo všetkých 120 duí z celého sveta. So skupinou sa nám podarilo vybojovať titul II. Vicemajstrov sveta. Čo sa týka galaxy, súťažíme mimo IDO, ale spomenul by som zopár úspechov, ako napríklad 1. miesto na Európskom pohári súťaže V4 v kategórii duo hip hop dospelí,“ priblížil talentovaný umelec, ktorý momentálne vytvára choreografie a pripravuje sa na nadchádzajúcu sezónu, ktorá začína od februára 2024.

PhotoBlur1684437821074.jpg Zdroj: súkromný archív Olivera Šalátu

Na našu otázku, aké sú jeho nadchádzajúce plány do budúcnosti, nám odpovedal takto:

„Momentálne som v maturitnom ročníku. Po strednej by som určite chcel pokračovať v odbore masérstva a fyzioterapie. Čo sa týka tanca, chcem zvyšovať svoj level vyššie a vyššie. Ďalej sa venovať trénerstvu. Tiež by som rád vycestoval do Francúzka na battle a rôzne akcie. Pred rokom som začal s DJ-ingom. Postupne mi prichádzajú ponuky na hranie na tanečných akciách, čomu sa veľmi teším,“ uzavrel pre našu redakciu tanečník Oliver Šaláta.

2.jpg Zdroj: súkromný archív Olivera Šalátu

Si športovec alebo umelec a vynikáš medzi spolužiakmi? Máš menej ako 21 rokov a pri utieraní prachu z tvojich ocenení ti jedna sobota nestačí? Potom hľadáme práve teba!

Ak prekypuješ talentom už od škôlky, venuješ sa športu alebo hráš na hudobný nástroj, máš menej ako dvadsaťjeden rokov a si zo Žilinského kraja, neváhaj a daj nám o sebe vedieť!

Samozrejme, ak sa tento článok dostal ku rodinným príslušníkom, prajným kamarátom a známym talentovaných športovcov a umelcov, dajte nám o nich vedieť prostredníctvom nášho mailu tip@sp21.sk


Súvisiaci článok
Talent Žilinského kraja: Vodný slalomár Lukáš Hnilica (VIDEO)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť