Streda 18. 09. 2024 21:49:38 | Meniny má Eugénia

Chcete pomôcť psíkom v Útulku Žilina? Jedným zo spôsobov je dobrovoľníctvo

Čo je to dobrovoľníctvo a aký jeho význam pre útulok? V tomto článku sa dozviete odpovede na najčastejšie otázky v súvislosti s dobrovoľníctvom v Útulku Žilina. Veríme, že to mnohým potenciálnym uchádzačom pomôže a urobia si tak predstavu o tom, prečo je dobrovoľníctvo dôležité a ako v konečnom dôsledku funguje.

Tlačová správa|6. december 2023|16:20:45

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Trinásťročný Čučino prišiel o svoju majiteľku. Teraz hľadá nový domov
Čítajte viac >

Čo to vlastne dobrovoľníctvo je?

Základom dobrovoľníctva je nezištná pomoc. Je to pomoc tým, ktorí to najviac potrebujú. Tým, ktorí si sami pomôcť nevedia, tým, ktorí si pomôcť nedokážu. Túto pomoc vykonávame dobrovoľne s radosťou a láskou vo svojom voľnom čase bez nároku na odmenu.

Kto sa môže stať dobrovoľníkom?

Dobrovoľníkom v Útulku Žilina sa môže stať každý, ale musí mať minimálne 18 rokov. Hlavne musí mať chuť pomáhať, musí byť samostatný, šikovný a nemôže sa báť práce (aj keď je občas namáhavá alebo páchnuca). Dobrovoľníci ani zďaleka nemusia byť profesionálni kynológovia, ale je potrebné dodržiavanie stanovených pravidiel. Dobrovoľník by mal psíkov zbožňovať, rozumieť ich potrebám a nebáť sa ich. Niekedy sa stane, že sa do útulku dostanú aj zranené psíky a treba mať aj silný žalúdok ošetriť zranenia, prípadne aj zbehnúť na veterinu.


Súvisiaci článok
Dvojročný Ajko hľadá niekoho, pri kom zabudne na svoju minulosť a zažije ten pravý psí život
Čítajte viac >

Čo taký dobrovoľník vlastne robí?

Je to predovšetkým o povinnostiach, ktoré je naozaj potrebné plniť, lebo len tak môže útulok fungovať. Také tie základné každodenné povinnosti sú napríklad zbieranie exkrementov po chlpáčikoch vo výbehoch a kotercoch, následne treba koterce dezinfikovať a hadicou vystriekať, kontrola a vyprášenie diek, pravidelná kontrola drevených roštov v búdach, aby hafani neležali na holom, umytie misiek s vodou od vodného kameňa, kontrola a podolievanie vody, príprava kŕmenia, umytie a utretie misiek po kŕmení, aby boli pripravené na ďalšie použitie, kúpanie zafúľancov, česanie strapáčikov. A je toho ešte omnoho, omnoho viac, čo je potrebné, aby dobrovoľník spravil, aby útulok mohol pokojne fungovať. Preto dobrovoľníkov nikdy nie je dosť.

Keď sú v Útulku Žilina všetky povinnosti splnené, môže sa prejsť k tým krajším činnostiam. Tými najkrajšími určite sú venčenie, mojkanie, láskanie, hladkanie a cvičenie so psíkom. Toto je pre psíkov veľmi dôležité. Často sa do útulku dostanú psíkovia, ktorí pohladenie nepoznali. Nepoznali lásku či ľudskú pozornosť, o to je dôležitejšie im to vynahrádzať. Tiež sa môžete stretnúť s hafanmi, ktorí nemajú žiadnu výchovu, nepoznali vodítko, netušia, čo sú základné povely. Preto sa postupne s nimi čo - to snažíme aj naučiť. Či odnaučiť ich tie zlé veci, ktoré by mohli byť dôvodom ich vrátenia do útulku.


Súvisiaci článok
Dobrovoľníci zo žilinského útulku hľadajú Rexovi rodinu, ktorá ho už nikdy neopustí
Čítajte viac >

Ako často musím do útulku chodiť?

Do útulku je potrebné chodiť pravidelne a za každého počasia, či je sviatok, alebo víkend. To však neznamená chodiť denne. Každý z nás je zamestnaný alebo študujúci, každý z nás má iné povinnosti a možnosti, ako často môže v útulku byť. Môže sa stať, že niektorý týždeň nebudete môcť prísť vôbec, no iný týždeň zasa prídete možno aj päťkrát. Naozaj to nie je nijako ohraničené, čas strávený v útulku si určujete sami.

Čo za to dostanem?

Ak čakáte finančnú odmenu, čakáte márne. To, čo dobrovoľníci v Útulku Žilina robia, robia bez nároku na akúkoľvek odmenu, či už finančnú, alebo vecnú. Robia to všetko pre ten krásny a neopísateľný pocit, ktorý už určite všetci z dobrovoľníkov zažili a nie jedenkrát. Ten pocit príde vždy, keď nejaký psík, ktorý bol bitý a bojí sa každého dotyku, príde prvýkrát sám k vám a nechá sa pohladkať. Ten pocit, keď psík, ktorý nechce jesť, konečne zje aspoň sústo i keď ho pri tom musíte kŕmiť z rúk a zaberie vám to veľa času a námahy. Ten pocit, keď psík s obrovskou ranou má už konečne len jazvu. Pocit, ktorý vás zaleje, keď psík z ulice nájde domov. Ten, ktorý prežijete zas a znova pri pohľade na fotky útulkáča v novej rodinke. Ten pocit sa jednoducho nedá opísať, je neskutočne nádherný a každý dobrovoľník ho praje prežiť každému z vás.


Súvisiaci článok
Dvojročný Rocky hľadá aktívnu rodinu, ktorá ocení jeho temperament. Zima v útulku by bola pre neho naozaj ťažká
Čítajte viac >

Môžem si prísť povenčiť psíka?

Túto otázku dostávajú v Útulku Žilina veľmi často. Žiaľ, takúto službu neumožňujú. Možno sa to niekomu zdá nepochopiteľné, dokonca ho to rozčúli, no je to tak. Psíkov, ktorých v útulku majú, veľmi milujú a záleží im na nich, preto nechcú riskovať. Sami dobre viete, že ľudia sú rôzni a na rozdiel od psov, klamať vedia často a až moc dobre. Skúste sa zamyslieť nad tým, do akých rúk by mohli dať psa, ak by niekto prišiel venčiť. Čo ak by práve v ten deň prišiel človek, ktorý ho má v úmysle ukradnúť. V lepšom prípade by si ho nechal a postaral sa o neho. No čo ak ho chce predať niekomu, koho po roku omrzí a zas skončí na ulici? Čo ak je to niekto, čo organizuje psie zápasy a psík skončí v jeho rukách?

Možno sa to môže niekomu zdať pritiahnuté za vlasy, no mnohí ľudia psie mäso považujú za delikatesu, a tak rozhodne žilinskí útulkáči dopadnúť nesmú! V Útulku Žilina veria, že mnohí z vás by naozaj psíka len vyvenčili a vrátili, no ako uhádnu, ktorý z vás je ten, čo má dobré úmysly a ktorý je ten, čo chce ich zverencovi ublížiť? Veria, že po prečítaní tohto článku pochopíte, prečo to u nich funguje takto a uznáte, že robia dobre.

Kde sa prihlásiť ako dobrovoľník?

V prípade, že ste si pozorne prečítali odpovede na predchádzajúce otázky a stále máte záujem skúsiť to, tu sú kontakty:

  • Soňa - 0903 555 445
  • Janka - 0903 404 236

Vždy je potrebné sa vopred telefonicky na stretnutí dohodnúť, lebo sa môže stať, že keď prídete, v útulku práve nikto nebude a zbytočne sa preženiete.

„Veríme, že sme aspoň niekomu z vás pomohli pochopiť dobrovoľníctvo u nás a hlavne to, prečo to vlastne robíme. Snáď sa k nám ešte mnohí z vás pridajú na ceste pomoci tým nevinným stvoreniam, ktoré nás naozaj potrebujú,“ dodali dobrovoľníci z Útulku Žilina.


Súvisiaci článok
Ročný Bako hľadá nový domov u milujúcej rodiny. Povahou je ako šteňa a s každým si rozumie
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť