Streda 18. 09. 2024 18:35:11 | Meniny má Eugénia

Múzeum kysuckej dediny ožije vianočnou atmosférou. Viete, ako sa kedysi slávil Advent na dedine?

Kysucké múzeum pripravilo v Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke na nedeľu 10. decembra 2023 podujatie Advent na dedine. Viete, ako sa slávil kedysi?

Radka Kostánová|5. december 2023|12:30:40

Zdroj: kysuckemuzeum.sk

Súvisiaci článok
Odhaľte Vianoce v Kysuckom múzeu. V expozíciách si pre vás pripravili bohatý program
Čítajte viac >

Miroslava Jančulová z Kysuckého múzea informuje, že počas druhej adventnej nedele si návštevníci môžu pozrieť v celom areáli skanzenu vianočnú výstavu Ľudové Vianoce na dedine. V nedeľu 10. decembra sa uskutoční podujatie Advent na dedine.

„V interiéroch jednotlivých dreveníc budú nainštalované scény zo života našich predkov, pripomínajúce zvyky a obyčaje od adventu cez Vianoce až po sviatok Troch kráľov. Návštevníci budú môcť ochutnať vilijovú polievku, vianočnú kapustnicu, pečené oplátky alebo hriatô. Opäť aj tento rok do skanzenu zavíta Mikuláš, čert a anjel, ktorí budú odmeňovať všetky deti malou sladkosťou,“ opisuje Jančulová.

DSC07083.JPG Zdroj: kysuckemuzeum.sk

Ako uviedol etnograf Mgr. Pavol Markech pre Kysucké múzeum, mikulášska obchôdzka má dlhú tradíciu a to ako Mikuláš vyzeral, teda: „Jeho odev, berla, červená biskupská mitra a ornát, dlhá sivá brada a vlasy symbolizujú dobrotu biskupa z Myry. Každoročne tajne obdarúval darčekmi chudobné deti. S jeho zázračnými skutkami sa spája číslo tri. Pomohol chudobnému otcovi troch dcér a dal im veno na vydaj, tri mešce zlata. Zachránil od istej smrti troch rybárov na rozbúrenom mori atď. V priebehu 19. storočia tradícia mikulášskej obchôdzky zľudovela v prostredí Kysúc.

Tu mal Mikuláš oblečenú biskupskú masku s fúzami z kúdele, dlhú huňu, papierovú mitru s krížom, berlu a darčeky nosil v noši na chrbte. Navštevoval chalupy s anjelom v bielej plachte s červenými lícami a čertom. Čert mal na Kysuciach pôvodne oblečený naruby obrátený kožuch opásaný reťazou, uhlíkmi začiernenú tvár, rohy, zvonec a chvost z baranej kože. Pripomínal archaické masky. Po zotmení počas sviatku sv. Mikuláš obdarúval deti ovocím, sušenými jablkami, slivkami, orechmi, len výnimočne cukrom zabaleným v celofáne, keď zaspievali a povedali modlitbičku a potvrdili, že pomáhali rodičom. Ak neposlúchali, dostali od čerta prútom a namiesto ovocia šupy zo zeleniny.“

Samozrejme, v Kysuckom múzeu nezabudli ani na remeselníkov, drevený betlehem a vianočné folklórne vystúpenie v podaní FS Fľajšovan, FS Fľajšovanček, FS Veľká Magurka, FS Malá Magurka. Múzeum kysuckej dediny bude počas nedele otvorené od 10:00 do 15:00 hodiny.

Advent plagát.jpg Zdroj: kysuckemuzeum.sk


Súvisiaci článok
Vianoce v Kysuckom Novom Meste sľubujú bohatý program plný zábavy. Aké podujatie si vyberiete?
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť