Sobota 27. 04. 2024 06:38:30 | Meniny má Jaroslav

Zápis Terchovskej muziky do zoznamu UNESCO pripomenie knižná monografia

Pri príležitosti 10. výročia zápisu Terchovskej muziky do nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO predstavia v utorok 5. decembra v Terchovej knižnú monografiu o Terchovskej muzike a poštovú známku.

TASR|29. november 2023|10:00:15

Ilustračné foto. Zdroj: Facebook/Terchovská muzika z dolniakov

Súvisiaci článok
Kultúrne podujatia tento týždeň: Roztočia to Cigánski diabli, ale aj skupina ŠKWOR
Čítajte viac >

Šéfdramaturg medzinárodného folklórneho festivalu Jánošíkove dni Peter Cabadaj podotkol, že zápis zavŕšil vyše 120-ročnú snahu celých generácií terchovských muzikantov. „Podľa pamätníkov mala takmer každá terchovská osada vlastnú muziku s charakteristickým repertoárom aj interpretačným štýlom. Nemôže byť teda žiadna náhoda, že odborníci označujú Terchovú za miesto s najväčšou koncentráciou hudobníkov na malom priestore," uviedol.

Terchovskí muzikanti sú podľa neho mimoriadne všestranní a zvyčajne ovládajú hru na viacerých nástrojoch. „Bez problémov zvládnu party spoluhráčov v sláčikovej hudbe, vedia hrať na píšťalkách či heligónke. Hoci terchovská muzika disponuje skromným nástrojovým obsadením i harmonickým sprievodom, nič jej to neuberá na kráse a podmanivosti. Hudobníci zdanlivý nedostatok plne kompenzujú hrdelným spevom, čím zvyšujú expresívnosť aj výbušnú silu interpretačného prejavu," vysvetlil.

Doplnil, že experti v prípade terchovskej muziky oceňujú mimoriadne špecifický nástrojový štýl ľudovej hudby. „Je spojený s charakteristickým spevným a tanečným prejavom, viazaným na jednu lokalitu a jej širšie okolie. Zároveň ide o dôležitý prvok kultúrneho dedičstva obce, s ktorým sú stotožnení jej obyvatelia," dodal Cabadaj.


Súvisiaci článok
Kapela ŠKWOR sa už 2. decembra predstaví v Žiline! Nenechajte si ujsť rockom nabitý večer
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť