Piatok 26. 07. 2024 23:38:38 | Meniny má Anna, Hana, Anita

Univerzitná nemocnica Martin ponúka liečbu závislosti od tabaku a nikotínu

Univerzitná nemocnica Martin ponúka fajčiarom špecializovanú pomoc formou liečby závislosti od tabaku a nikotínu. Pri príležitosti Medzinárodného dňa bez fajčenia o tom informovala Zuzana Marčeková z oddelenia marketingovej komunikácie UNM.

TASR|26. november 2023|08:45:33

Zdroj: unm.sk

Súvisiaci článok
Stánky v žilinskej nemocnici sú už v exekúcii. Čoskoro ich čaká koniec
Čítajte viac >

Podľa pľúcnej lekárky Stanislavy Potrepčiakovej z Kliniky pneumológie a ftizeológie UNM musí liečba závislosti od tabaku riešiť psychickú aj fyzickú závislosť. „Okrem liekov je dostupná aj nefarmakologická liečba, najčastejšie je to náhradná nikotínová terapia. Základným predpokladom úspechu je však rozhodnutie prestať," zdôraznila.

liecba_zavislosti_na_tabaku_letak.jpg Zdroj: unm.sk

Podotkla, že problémom sú najmä klasické cigarety, ale v poslednej dobe pribudli na trhu iné nikotínové, tabakové produkty a nové formy elektronických cigariet. „Uľahčujú ľuďom cestu k tejto silnej závislosti. Okrem toho privádzajú k silnej závislosti aj deti na základných a stredných školách, lebo sú pomerne ľahko dostupné," upozornila.

Záujemcovia o vyšetrenie a poradenstvo sa môžu objednať telefonicky priamo v pľúcnej ambulancii na Klinike pneumológie a ftizeológie UNM, dodala Marčeková.


Súvisiaci článok
VIDEO: Žilinská nemocnica radí, čo robiť, ak sa v postieľke bábätka ozve monitor dychu
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť