Pondelok 20. 05. 2024 04:45:55 | Meniny má Bernard

Prvý Betlehem sa rozsvietil na Orave. Už čoskoro ho budú nasledovať aj mnohé ďalšie

Hoci do Vianoc zostáva viac ako mesiac, prvý Betlehem sa už rozsvietil. Nachádza sa pri horskom sedle Príslop na Orave a čoskoro ho budú nasledovať aj mnohé ďalšie. Vedeli ste, že v minulosti sa Betlehemy dali nájsť len v kostoloch?

Juliana Krčulová|22. november 2023|16:30:19

Ilustračná foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Žilinský Pamätník Carla Gustava Swenssona získal prvé miesto v súťaži Záhrada, Park a Detail roka 2023
Čítajte viac >

Hoci do Vianoc je ešte dlhá doba, prvý Betlehem už svieti. Nachádza sa na Orave pri horskom sedle Príslop. Už čoskoro ho budú nasledovať aj mnohé ďalšie. Bližšie sa téme venovala televízia JOJ na svojom oficiálnom webe noviny.sk.

Návštevníci nájdu Betlehem iba 20 metrov od frekventovanej medzinárodnej cesty smerom na Námestovo a na Poľsko.

„Zastavujú sa tu motoristi z Nemecka aj z Poľska. Reakcie sú výborné, vravia, že keď pôjdu nazad, tak sa znova zastavia, pomodlia sa, a hlavne Poliaci,“ uviedla pre TV JOJ obyvateľka Hruštína.

Obec Hruštín bude už onedlho zdobiť aj jeden menší a väčší Betlehem, do ktorého každoročne pridáva ľudový rezbár Ján Šeliga nové, viac ako meter vysoké, postavy. „Ja som robil takú typickú, hruštínsku rodinu v kroji, ktorí sa symbolicky poklonia Jezuliatku a nesú mu nejaké skromné dary,“ uviedol pre TV JOJ ľudový rezbár, Ján Šeliga.

Neďaleká obec Babín je taktiež známa rezbárskou rodinou Siváňovcov. „Betlehem, klasický, jeho tvorca Štefan Siváň starší povýšil úplne do inej roviny, pretože začal vyrezávať prenosné Betlehemy,“ priblížila pre TV JOJ etnologička. V šľapajach rodiny Siváňovcov pokračujú v obci Babín aj dnes. Na Medzinárodných rezbárskych plenéroch vytvorili Betlehem štrnásti neprofesionálni rezbári.


Súvisiaci článok
Decembrový program Mestského divadla v Žiline je pestrý. Na aké podujatie sa vyberiete?
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť