Piatok 10. 05. 2024 08:22:27 | Meniny má Viktória

Súľov je zas o čosi stabilnejší. Cez víkend sa na hrade uskutočnila jediná brigáda v tomto roku

Na hrade Súľov sa v sobotu konala jediná, ale veľmi dôležitá brigáda v tomto roku. Dobrovoľníci, ktorí zachraňujú okolité hrady, sa zamerali hlavne na škárovanie muriva a konzervovanie najohrozenejších častí. Podaril sa im aj zaujímavý objav.

Michala Stanikova|18. október 2023|13:45:02

Zdroj: Jozef Mihálik

Súvisiaci článok
100 stavieb Žilinského kraja: Súľovský hrad - orlie hniezdo v Súľovských skalách (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Záchranu hradu Súľov zastrešuje Združenie priateľov Hričovského hradu od roku 2021. Tohtoročná sezóna je teda v poradí už tretia, kedy sa okrem prác na Hričove zamerali aj na opravu susedného Súľova. Keďže Súľovský hrad je oveľa menší a ide o ich bočný projekt, ročne sa tu uskutočnia maximálne dve až tri murárske brigády. V tomto roku sa síce podarilo zorganizovať iba jednu, ale veľmi užitočnú!

„V sobotu 14. októbra sme pod hlavičkou nášho združenia zorganizovali jedinú tohtoročnú murársku brigádu na hrade Súľov. Samotnej murárskej brigáde predchádzali dve prípravné pozostávajúce z vynášania trasových mált, vody a rebríkov. Za túto náročnú prípravu vďačíme DHZ zo Súľova a Hradnej,“ informoval Jozef Mihálik zo Združenia priateľov Hričovského hradu.

Počas brigády sa zamerali najmä na škárovanie a konzerváciu murív. Zdroj: Jozef Mihálik

Zaujímavý objav

Na Súľove sa uplynulý víkend zišli záchrancovia z troch okolitých hradov, a to z Hričova, Starhradu a Bystrice. Zapojil sa aj člen miestneho urbáru. „Práce sme zamerali na škárovanie muriva a nadmurovanie parapetov na hospodárskej budove dolného hradu. Počas konzervácie muriva nad bránovým vstupom do horného hradu sa po začistení objavil štrbinový pozorovací otvor, ktorý bol následne konzervovaný. V priestore horného hradu sme zakonzervovali parapety združených okien a vyškárovali murivo v ich blízkosti,“ zhrnul víkendové práce na Súľove Jozef Mihálik.

Ako dodal, počas sobotňajšej brigády minuli 450 kg malty a približne 100 litrov vody.

Brigády sa zúčastnili záchrancovia z troch iných hradov. Zdroj: Jozef Mihálik
Počas prác na hornom hrade objavili pozorovací otvor, ktorý následne zakonzerovali. Stav PRED a PO. Zdroj: Jozef Mihálik
Aj takéto nádherné výhľady sa dobrovoľníkom ponúkali počas sobotňajšej brigády. Počasie im prialo na jednotku. Zdroj: Jozef Mihálik

Súvisiaci článok
V Malej Fatre prišlo tento rok o život už šesť ľudí. V nedeľu si na Symbolickom cintoríne pripomenú všetky obete
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť