Piatok 30. 08. 2024 16:47:00 | Meniny má Ružena

Ornitológovia nesúhlasia so zámerom výstavby veterného parku na Orave

Slovenská ornitologická spoločnosť/BirdLife Slovensko nesúhlasí so zámerom výstavby veterného parku v Tvrdošíne na Orave. Informovala o tom na sociálnej sieti. Projekt podľa ornitológov navrhli priamo do migračných koridorov vtáctva a na dohľad od Tatier, uprostred jedného z najviac turisticky atraktívnych regiónov na Slovensku.

TASR|5. október 2023|17:00:14

Ilustračné foto. Zdroj: Freepik.com

Súvisiaci článok
Veterný park v Tvrdošíne nechcú, investor hovorí o prospešnosti projektu
Čítajte viac >

„Investor predložil vizualizácie, ktoré majú doložiť, že veterný park až takým zásahom do vizuálu nebude. Vizualizácie sú pri zamračenom počasí. Škoda, že ich nedal za jasného počasia a s pohľadom na Západné Tatry v pozadí z Oravskej Magury a vrtuľami v popredí," skonštatovali ornitológovia s tým, že na príslušné úrady zaslali k projektu nesúhlasné stanovisko. Zároveň žiadajú dôsledné koncepčné posúdenie veterných parkov, aby sa nepovoľovali tam, kde ublížia vzácnym druhom.

Projekt je v súčasnosti vo fáze posudzovania vplyvov na životné prostredie. Investor predložil na posúdenie dva varianty. Prvý zahŕňa šesť turbín, druhý počíta so štyrmi turbínami. Predpokladané investičné náklady by mali v závislosti od variantu projektu dosiahnuť 30 alebo 45 miliónov eur. Začiatok výstavby plánujú v roku 2025. Investor v zámere avizuje, že sa uskutoční aktualizovaný prieskum územia s cieľom zhodnotenia vplyvov nového technického riešenia a lokalitného umiestnenia veterných turbín na vtáctvo a netopiere.

Zámer veterného parku na Javorovom vrchu pri Tvrdošíne vnímajú negatívne aj obyvatelia mesta i okolitých obcí. Dotknuté samosprávy k projektu zaslali zamietavé stanoviská.

Investor nedávno pre TASR reagoval, že obavy obcí a obyvateľov vníma veľmi citlivo. Deklaroval záujem o to, aby bol projekt prospešný pre komunitu a mesto, ktorého sa priamo dotýka. Ubezpečil, že v rámci prípravy projektu zohľadnili jeho umiestnenie mimo chránených území a v dostačujúcej odstupovej vzdialenosti od obytných zón.


Súvisiaci článok
Neďaleko Tvrdošína chcú postaviť veternú elektráreň
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť