Streda 18. 09. 2024 09:17:52 | Meniny má Eugénia

Hasiči radia počas vykurovacej sezóny. Ich odporúčania by mal poznať každý

S príchodom jesenných mesiacov a chladnejšieho počasia sa začína aj vykurovacie obdobie. Zároveň s ním aj prichádza zvýšené nebezpečenstvo vzniku požiarov. Ako bezpečne vykurovať? Poradia vám hasiči.

Radka Kostánová|6. október 2023|20:00:02

Ilustračné foto. Zdroj: Freepik.com

Súvisiaci článok
Dnešný požiar vozidla v tuneli Ovčiarsko si nevyžiadal žiadne zranenie osôb
Čítajte viac >

Ako informuje Hasičský a záchranný zbor na sociálnej sieti, počas jesenných mesiacov začína vykurovacia sezóna a s ním aj riziko vzniku požiarov. Počas tohto obdobia hasiči už tradične evidujú zvýšený počet výjazdov k požiarom rodinných domov a k požiarom v bytovom fonde.

„Najčastejšími príčinami vzniku požiarov tohto typu sú nevyhovujúci technický stav dymovodov a komínov, nesprávna inštalácia, obsluha alebo zlý technický stav vykurovacích telies,“ doplnili hasiči.

Preto zhrnuli v pár bodoch to, čo by ste mali robiť, aby ste vykurovali priestory bezpečne:

  • Vykurovať správnym palivom: Do kotlov, kachlí a krbov patrí len určené palivo. Spaľovaním domáceho odpadu, plastov a iných vysoko horľavých látok sa zvyšuje riziko vzniku požiaru a súčasne dochádza k znečisteniu ovzdušia.
  • Zabezpečovať pravidelné čistenie a kontrolu komínov: Zabezpečiť odborné preskúšanie komínov osobami s odbornou spôsobilosťou. Za celkový technický stav a údržbu komínov zodpovedajú majitelia sami, a preto sú povinní zabezpečovať pravidelné čistenia a kontroly. Pri kontrole vykurovacích telies je vhodné v prvom rade zamerať svoju pozornosť na stavebné prevedenie, funkčnosť, či nedošlo k prehoreniu materiálu a jeho následnému poškodeniu. Pri plynových spotrebičoch je vhodné orientovať svoju pozornosť na čistotu komínových prieduchov, na zabezpečenie dobrého ťahu komína a dodržiavať revízne prehliadky, aby nedošlo k úniku plynu do okolia.
  • Správne uskladňovať palivo: V tesnej blízkosti kotlov, kachlí a krbov nesmú byť uložené žiadne horľavé látky. Odletené žeravé častice pri kúrení môžu spôsobiť požiar.

Súvisiaci článok
Zatvorený starý hraničný priechod v Skalitom vodičov prekvapil, vracali sa na D3
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť