Piatok 26. 07. 2024 16:36:49 | Meniny má Anna, Hana, Anita

Vo Veľkej Fatre začali s prípravou na zimu, na hrebeni osadili tyče pre lepšiu orientáciu

Vo Veľkej Fatre sa začali prípravy na zimu. Tím profesionálnych a aj dobrovoľných záchranárov osadil v uplynulých dňoch na hrebeni tyčové značenie. Horská záchranná služba o tom informovala na svojom oficiálnom webe.

Juliana Krčulová|2. október 2023|20:00:03

Zdroj: Hzs.sk

Súvisiaci článok
Sagan sa rozlúčil s cestnými pretekmi 9. miestom na Tour de Vendee
Čítajte viac >

Tyčové značenie slúži podľa záchranárov pri orientovaní sa v teréne, kedy je všetko navôkol prikryté snehovou prikrývkou, ale tiež v nepriaznivom počasí.

„Tyče na hrebeňoch pohorí vedú bezpečným terénom, kde je nízke riziko lavín. Zároveň pomáhajú pri pohybe v hustej hmle a sú dôležité pre peších turistov a skialpinistov,“ uviedli horskí záchranári.

Tycovanie-VF-06-P.jpg

Ďalej priblížili, že hoci letná sezóna ešte stále nebola definitívne ukončená, nízke nočné teploty a skracujúce sa dni napovedajú, že zima sa v horách môže usadiť pomerne rýchlo. Včasná príprava bezpečného pohybu všetkých ľudí v horskom teréne je preto nevyhnutná.

„Aj keď sa na ľahšie dostupné miesta horskí záchranári dopravujú autami, jedná sa o fyzicky náročnú aktivitu, pri ktorej je potrebné prejsť dlhé kilometre. Každú tyč dôsledne zabijú do zeme, aby ju nevyvrátil silný vietor, námraza, či ľudská ruka. Ceníme si ochotu a spoluprácu profesionálov s dobrovoľníkmi, ktorí sa na túto aktivitu podujali,“ uzavreli záchranári.


Súvisiaci článok
Pred martinskou základnou školou pribudol nový cyklostojan. Mesto naň získalo 20-tisícovú dotáciu
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť