Piatok 26. 07. 2024 23:12:32 | Meniny má Anna, Hana, Anita

Od nedele začína platiť zákaz parkovania na chodníkoch. Polícia vyzýva ľudí, aby svoje autá preparkovali na miesta, kde je zastavenie a státie povolené

Od nedele 1. októbra vstupuje do platnosti novela zákona o cestnej premávke, na základe ktorej bude na celom Slovensku platiť zákaz parkovania na chodníkoch všade tam, kde nebude parkovanie výslovne povolené dopravnou značkou alebo značením.

Juliana Krčulová|1. október 2023|11:30:31

Zdroj: Facebook/Mesto Žilina

Súvisiaci článok
Kysucká nemocnica s poliklinikou Čadca otvorí ďalšiu odbornú ambulanciu
Čítajte viac >

Od dnes 1. októbra 2023 čaká vodičov veľká zmena. Začína platiť novela zákona číslo 8/2009 Z.z. o cestnej premávke – zákaz parkovania na chodníku. Zákon bol schválený už v marci minulého roka, ale poslanci účinnosť zákona preložili na október 2023. Dali tak dostatočný čas mestám a obciam na prípravu.

„Parkovanie na chodníkoch bude možné iba v tých prípadoch, ak to bude dopravnou značkou alebo dopravným zariadením určené inak alebo ak pôjde o zastavenie alebo státie bicykla, kolobežky s pomocným motorčekom alebo motocykla, pri ktorom ostane súvislá voľná šírka chodníka najmenej 1,5 metra,“ priblížili žilinskí policajti.

Žilinská radnica na sociálnej sieti informovala, že v tejto súvislosti mesto ráta na vybraných uliciach aj s parkovaním na chodníkoch. Tieto miesta budú podľa slov hovorkyne mesta Žilina, Zuzany Fialovej, riadne vyznačené, aby bolo parkovanie oprávnené. Ide o tie ulice, na ktorých je to potrebné vzhľadom na ich funkciu a charakter, ako aj kapacitu parkovania.

Samospráva v spolupráci s mestskou políciou už dopredu upozorňovala vodičov na prípadné porušenie zákona, v súvislosti s novelou o zákaze parkovania na chodníkoch – aj formou informačných letákov.

„Pri zavádzaní parkovacej politiky bola v spolupráci so Žilinskou univerzitou spracovaná rozsiahla štatistická štúdia obsadenosti parkovacích miest v meste. Na základe získaných poznatkov sme nastavili systém parkovania pre jednotlivé ulice so zreteľom na účel ich využívania – rezidentské, zmiešané, návštevnícke. Práve táto úprava by mala zabezpečiť, aby občania mali dostatok miest na parkovanie a nemuseli využívať miesta, ktoré na to určené nie sú,“ priblížila Fialová a ďalej dodala, že žilinská radnica má už projekčne pripravené nové parkovacie miesta na sídliskách Hájik, kde sa ich realizácia predpokladá ešte tento rok, a Solinky, kde sa s realizáciou počíta v roku 2024.

Súčasne sa tento rok projekčne začnú pripravovať aj nové parkovacie miesta na sídliskách Vlčince a Hliny.

Odkaz na legislatívnu úpravu tejto problematiky nájdete TU.


Súvisiaci článok
UNIZA sa umiestnila na prvom zdieľanom mieste v prestížnom rebríčku THE World University Rankings
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť