Štvrtok 19. 09. 2024 12:27:31 | Meniny má Konštantín

100 stavieb Žilinského kraja: Hotel Hungária v Žiline (FOTOGALÉRIA)

Vedeli ste, že okrem hotela sa v ňom už v roku 1913 nachádzala kaviareň, kino a divadlo Apollo? Bol to jeden z najznámejších a najlepších zábavných podnikov v Žiline!

Juliana Krčulová|29. september 2023|15:00:26

Zdroj: Facebook/TIK mesta Žilina

Súvisiaci článok
100 stavieb Žilinského kraja: Kostol svätej Anny v Oravskej Lesnej (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Historici Peter Štanský a Milan Novák pre Turistickú informačnú kanceláriu mesta Žiliny priblížili, že v roku 1894 kúpil Adolf Munk s manželkou Rózou Steinovou dva staré domy pri pôvodnej stredovekej Dolnej bráne, ktorá tu stála najmenej od roku 1474. Tu postavil okolo roku 1900 secesnú budovu hotela Hungária ako zábavné a kultúrne centrum mesta.

PŠ.jpg Zdroj: Facebook/Peter Štansky

PŠ 3.jpg Zdroj: Facebook/Peter Štansky

„Okrem hotela sa v ňom už v roku 1913 nachádzala kaviareň, kino a divadlo Apollo. Bol to jeden z najznámejších a najlepších zábavných podnikov v Žiline. Usporadúvali sa v ňom pravidelné vystúpenia, plesy a zábavy. Zaujímavosťou je, že v rokoch 1919 až 1920 sa v hoteli konali pravidelné konferencie sociálnych demokratov a marxistov nielen zo Slovenska, ale aj z okolitých štátov. Po roku 1919 zmenili názov na Hotel Európa, ale koncom dvadsiatych rokov minulého storočia mal už názov Hotel Ján Popper,“ spresnili historici Peter Štanský a Milan Novák.

PŠ 2.jpg Zdroj: Facebook/Peter Štansky

PŠ 4.jpg Zdroj: Facebook/Peter Štansky

Ďalej priblížili, že autori pohľadníc nevenovali vždy patričnú pozornosť textom. Na pohľadnici z roku 1913 je napríklad nesprávne uvedený údaj o ulici Felsö Sánc utca (Horný val), pretože hotel stál na rohu ulíc Alsó Sánc (Dolný val) a Deák Ferencz út.

Považské múzeum v Žiline.jpg Zdroj: Považské múzeum v Žiline

„V blízkosti pozemku, na ktorom bol postavený hotel, sa pred rokom 1848 totižto nachádzala Dolná brána a Dolný val. Vpravo je dom Benö Mahrera – železiarstvo, ale mal tam aj predajňu odevov Jozef Grosmann. V období rokov 1941 až 1945 bola v budove aj nemecká ľudová, neskôr meštianska škola na čele s riaditeľom Gottfriedom Staniekom. Budovu mala v prenájme Deutsche Partei.

Od roku 1949 tu bola Okresná sporiteľňa v Žiline, ktorá tu existovala až do výstavby svojej novej budovy na vtedajšom Leninovom námestí (dnes Bernolákova ulica), kde si spoločne s cestovnou kanceláriou Čedok, finančnou správou a lekárňou postavili v rokoch 1978 až 1985 novú administratívnu budovu, v ktorej sporiteľňa sídli dodnes. Celú budovu na Hodžovej ulici získala od roku 1986 Ľudová škola umenia v Žiline, ktorá už predtým mala priestory na I. a II. poschodí,“ priblížili.

PŠ 5.jpg Zdroj: Facebook/Peter Štansky

PŠ 6.jpg Zdroj: Facebook/Peter Štansky

Zakladateľom hudobného školstva v Žiline bol Ladislav Árvay, rodák z Bytče, huslista a pedagóg. Pod jeho vedením vznikla už v roku 1927 Mestská hudobná škola v Žiline.

„Táto sídlila v dome rodiny Tvrdých na dnešnej Ulici J. M. Hurbana č. 38 (pri Gymnáziu sv. Františka). Dom v apríli 1944 zasiahla letecká bomba a namiesto krásnej dvojpodlažnej budovy tam ostala len prízemná budova, ktorá bola v roku 2012 asanovaná a na jej mieste sa postavil penzión. Prítomnosťou hudobnej školy sa inicioval žilinský hudobný život a podporil sa tým aj v roku 1954 vznik Vyššej hudobnej školy, ktorá sa v roku 1961 pretransformovala na Konzervatórium Žilina, tretie na Slovensku. V roku 1990 sa Ľudová škola umenia premenovala na Základnú umeleckú školu.

JF.jpg Zdroj: Jozef Feiler

JF 2.jpg Zdroj: Jozef Feiler

V júni 1994 Ministerstvo školstva SR prepožičalo škole čestný názov Základná umelecká škola Ladislava Árvaya na základe jej dlhoročných pedagogických a umeleckých výsledkov ako i na počesť zakladateľa, ktorý vychoval mnohých významných hudobníkov. Na budove je umiestená pamätná tabuľa s textom: “Zakladateľom a prvým riaditeľom hudobného školstva v Žiline bol v rokoch 1927 až 1951 husľový pedagóg Ladislav Árvay 5. 12. 1900 – 13. 8. 1967,“ dodali historici Peter Štanský a Milan Novák pre Turistickú informačnú kanceláriu mesta Žiliny.

TIK 3.jpg Zdroj: Facebook/TIK mesta Žilina

TIK 2.jpg Zdroj: Facebook/TIK mesta Žilina

TIK.jpg Zdroj: Facebook/TIK mesta Žilina


Súvisiaci článok
100 stavieb Žilinského kraja: Hrad Hričov (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť