Streda 18. 09. 2024 16:41:17 | Meniny má Eugénia

Počas akcie „Horúce leto 2“ odhalila finančná správa v Žilinskom kraji až 97 porušení evidencie tržieb

Kontrolná akcia finačnej správy „Horúce leto 2“, bohužiaľ, nepriniesla pozitívne výsledky. Vo viac ako polovici kontrolovaných prevádzok na Slovensku totiž odhalila porušenie zákona o používaní elektronickej registračnej pokladnice. V Žilinskom kraji odhalila 97 kontrol s porušením.

Radka Kostánová|27. september 2023|11:00:22

Zdroj: Freepik.com

Súvisiaci článok
Poslanci zo Žilinského kraja schválili zmeny v sieti škôl, v oblasti zdravotníctva, vzdelávania aj dopravy
Čítajte viac >

Orgán finančnej správy realizoval počas júla a augusta kontrolnú akciu s názvom „Horúce leto 2“. Ako vyplýva z ich tlačovej správy, celkovo bolo na Slovensku vykonaných 1 294 kontrolných nákupov, porušenie zákona bolo zistené v 736 prípadoch.

„Finančná správa tak apeluje na nepoctivých podnikateľov, aby dbali na dodržiavanie zákona a zároveň prosí o spoluprácu aj občanov, aby sa nedali oklamať a za svoje nákupy si pýtali pokladničný doklad,“ upozorňuje finančná správa.

girl-customer-scanns-pays-bottle-juice-from-supermarket-automated-selfservice-checkout-terminal.jpg

Cieľom takejto akcie a kontrol nie je rozdávanie pokút, ale podporovanie dobrovoľného plnenia daňových povinností. Zároveň je povinnosťou finančnej správy zabezpečiť, aby podnikatelia dodržiavali zákon a zákazníkom vydávali pokladničné doklady. Podnikatelia o akcii „Horúce leto 2“ vedeli, pretože ich na to finančná správa upozornila vopred.

Porušenie zákona o používaní elektronickej registračnej bolo, bohužiaľ, zistené až v 736 prípadoch, čo tvorí 57 % z celkového počtu kontrolných nákupov. Neevidovanie tržby bolo najčastejším porušením a to rovno v 551 prípadoch.

Najviac porušení odhalili príslušníci finančnej správy v Prešovskom kraji, dokopy ich bolo až 129. Avšak, v Žilinskom kraji prebehlo 97 kontrol s porušením a 99 bez porušenia. Spolu uložili kontrolóri pokuty vo výške 180 010 eur.

2023.09.25_TS_Horuce_leto2-2.jpg Zdroj: Financnasprava.sk


Súvisiaci článok
Rozpočet Žilinského samosprávneho kraja na rok 2023 sa zvýši v príjmovej časti o viac ako 3 milióny eur
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť