Piatok 26. 07. 2024 12:22:52 | Meniny má Anna, Hana, Anita

Prvý výnimočný večer v Martine bol venovaný režisérovi a hercovi Martinovi Hollému staršiemu. Druhý koncert sa uskutoční už v októbri

V našom minulom článku sme vás informovali, že v Martine sa uskutočnia štyri výnimočný večery, počas ktorých budete môcť zažiť skvelé koncerty. Ten prvý, otvárací, sa uskutočnil v utorok 19. septembra.

Radka Kostánová|22. september 2023|19:30:06

Zdroj: Skdmartin.sk

Súvisiaci článok
V Martine sa uskutočnia štyri výnimočné večery. Prvý z nich budete mať možnosť zažiť už budúci týždeň
Čítajte viac >

Ako informuje Monika Ondrušová zo Slovenského komorného divadla v Martine, v utorok 19. septembra sa v divadelnom klube BREPT uskutočnil otvárací večer 2. ročníka projektu Dva národy – jeden Dom. Ten pozostáva zo štyroch komorných koncertných večerov. O tom sme vás už informovali v našom minulom článku. Komorné koncerty sú venované významným kultúrnym medzníkom, pamiatkam či osobnostiam českej kultúry so vzťahom k mestu Martin, so vzťahom k Slovenskému komornému divadlu.

Prvý utorkový koncert „Všetci Hollí“ bol venovaný práve režisérovi a hercovi Martinovi Hollému st. Ten bol svojho času popredný režisér martinského divadla a je jedným z členov významného umeleckého česko-slovenského rodinného klanu Hollých.

Všetci Hollí 010.jpg

Všetci Hollí 017.jpg

„Jeho otcom bol evanjelický farár a dramatik Jozef Hollý, sestrou významná čipkárka, výtvarníčka, folkloristka a divadelníčka Elena Holéczyová, synom významný filmový režisér Martin Hollý, synovcom vynikajúci herec Josef Abrhám, vnučkou filmová i divadelná scénická a kostýmová výtvarníčka Katarína Hollá, takmer každý z nich pravidelne pracoval na českých i slovenských umeleckých projektoch. Medzi najvýznamnejšie inscenácie Martina Hollého v martinskom divadle patrí Geľo Sebechlebský, veselohra z pera režisérovho otca. Slovenskej klasike ostal verný aj pri svojich pohostinských réžiách v pražských divadlách – okrem Geľa, to boli ešte Ženský zákon a Kubo. Najvýraznejším činom na sklonku jeho umeleckej kariéry bolo stvárnenie postavy Imra Kuchára v oscarovom filme Obchod na korze slovensko-českej režijnej dvojice Kadár - Klos,“ priblížila jeho život Ondrušová.

A kedy sa uskutoční druhý koncert? Už čoskoro. Ďalší komorný koncertný večer sa uskutoční v stredu 18. októbra o 18:30 hodine v Brepte. Bude niesť názov „Sežrals všechen utrejch z trámu. Zdechni!“ v réžii Davida Vyhnánka. Druhý koncert bude venovaný uvedeniu hry Mariša v Slovenskom spevokole.

Predstavia sa: Michal Gazdík, František Výrostko, Barbora Palčíková, Tomáš Grega a Miro Dacho.

Všetci Hollí 006.jpg

Všetci Hollí 014.jpg

Všetci Hollí 004.jpg

Všetci Hollí 018.jpg

Všetci Hollí 023.jpg


Súvisiaci článok
Nadšenci kultúry sa môžu tešiť! Mestské divadlo Žilina obnovilo svoje priestory
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť