Sobota 27. 07. 2024 03:00:11 | Meniny má Božena

Nadšenci kultúry sa môžu tešiť! Mestské divadlo Žilina obnovilo svoje priestory

Mestské divadlo Žilina v uplynulých mesiacoch dostalo príležitosť obnoviť priestory svojej divadelnej sály a jednotlivých zariadení v budove divadla. Inovácie sa mohli zrealizovať vďaka významnej finančnej podpore z Európskeho fondu regionálneho rozvoja prostredníctvom Integrovaného regionálneho operačného programu a s podporou mesta Žilina. Zdroj: Natália Zahradníková, Mestské divadlo Žilina

Tlačová správa|21. september 2023|11:00:13


Súvisiaci článok
Kultúrne podujatia tento týždeň: Žilinský festival kávy bude nezabudnuteľný a uskutoční sa aj Šláger paráda
Čítajte viac >

Vďaka finančnému príspevku vo výške 198 583,49 eur, 95% z celkových nákladov na realizáciu, Mestské divadlo Žilina získalo nový projektor s objektívom, nové osvetlenie v podobe LED rotačných hláv, vďaka ktorým bude pre tvorcov práca so svetlom komfortnejšia a divákom poskytne kvalitnejší zážitok z návštevy predstavení. Vo verejných, ale aj pracovných priestoroch, sme nainštalovali germicídne žiariče, sterilizátory vzduchu, multifunkčné kiosky a bezdotykové dávkovače dezinfekcie, ktoré prispejú k bezpečnosti a ku komfortu zamestnancov a rovnako návštevníkov divadla.

Jedna z najväčších zmien sa udiala práve v posledných týždňoch. V projekte bola zahrnutá aj výmena starých sedadiel vo Veľkej sále za nové. Pôvodné sedadlá usadili od roku 2003 viac ako 1,5 milióna divákov a ich výmena bola nevyhnutá, najmä kvôli zvýšeniu pohodlia počas predstavení a celkovému spríjemneniu kultúrneho zážitku v našom divadle.

foto-sala-7 (1).jpg

Sme veľmi radi, že vďaka tomuto projektu môžeme nielen zlepšovať kvalitu kultúrnych služieb poskytovaných v Mestskom divadle v Žiline, ale aj prispieť k udržateľnosti a odolnosti kultúrnych inštitúcií a podpore kultúry v regióne.

Novú 32. divadelnú sezónu sme v Mestskom divadle Žilina otvorili 13. septembra. Diváci sa môžu tešiť na štyri nové premiéry, štyri výnimočné inscenácie, ktoré obohatia odvážny repertoár zameraný na súčasné autorské texty a nekonvenčné interpretácie klasických námetov.

foto-sala-4 (1).jpg

Prvou pripravovanou inscenáciou v sezóne je hra dramatika Miklósa Forgácsa s názvom LILITH v réžii Eduarda Kudláča. Miklós Forgács vo svojej hre nekonvenčne spracováva starodávny mýtus o Lilith (údajne prvej Adamovej manželke) a opäť napísal text priamo pre súbor nášho divadla.

Druhým titulom bude autorský projekt s pracovným názvom MANIFEST, ktorý vytvoril režisér Pavol Viecha spolu s dramaturgičkou žilinského divadla Danielou Brezániovou. Autori sa venujú radikalizácii dospievajúcich mladých ľudí a samote, ktorá môže viesť k extrémnym činom.

Umelecký šéf Eduard Kudláč v tejto sezóne doplní do repertoáru štúdia ešte jeden titul s názvom VYJDEM Z LESA, VYTRHNEM SI CHRBTOVÚ KOSŤ A BUDEM JU MAŤ MIESTO MEČA od bieloruskej autorky noname67, ktorá musí tvoriť anonymne.

Sezónu 2023/2024 uzatvorí režisér Márián Amsler s hrou nemeckej dramatičky Maji Zade s názvom STATUS QUO, ktorá s humorom ukazuje svet taký, aký je, len zrkadlovo obrátený. Pri moci budú ženy a objektom túžby a diskriminácie sa stanú muži.

foto-sala-6 (1).jpg

Na diváčky a divákov čakajú aj ďalšie zmeny a novinky. Okrem obnovenia priestorov divadla sme v spolupráci s kaviarňou 2JA Kafé otvorili nový bar. Nájdete ho v hornom foyeri pred Veľkou sálou a bude otvorený pred a po predstaveniach, ktoré sa konajú vo Veľkej sále, od 18:00 do 22:00.

Malá zmena nastala aj v otváracích hodinách pokladnice pred predstaveniami. V novej sezóne by sme chceli minimalizovať oneskorené začiatky predstavení, ktoré vznikali v dôsledku nákupov vstupeniek väčšieho množstva divákov tesne pred predstavením. Vyzdvihnutie rezervácií a nákup lístkov bude možný najneskôr 15 minút pred predstavením. Upozorňujeme, že po tomto čase už nebude možné zakúpiť si vstupenky priamo v pokladnici a nákup budú môcť uskutočniť iba online – prostredníctvom siete Ticketportal. Bežné otváracie hodiny zostali nezmenené. Pokladnica je otvorená v pracovných dňoch od 15:30 do 18:00 a vždy hodinu pred predstavením počas pracovných dní aj víkendu.

foto-sala-3 (1).jpg

foto-sala-1 (1).jpg

foto-sala-5 (1).jpg

foto-sala-8 (1).jpg

foto-sala-9 (1).jpg


Súvisiaci článok
Mestské divadlo Žilina už túto stredu otvorí 32. divadelnú sezónu. Na programe je predstavenie spojené s históriou Žiliny
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť