Piatok 26. 07. 2024 14:56:02 | Meniny má Anna, Hana, Anita

Ďalší posun v záchrane Starhradu: pribudol nový sklad aj obnovené hradby (FOTOGALÉRIA)

Sezóna 2023 na Starom hrade naberá na obrátkach. V uplynulých dňoch sa dobrovoľníkom podarilo vytvoriť nové skladové priestory, staticky zabezpečiť ďalšie ohrozené múry či doplniť výpadky v nestabilných hradbách. Hoci je hrad z roka na rok bezpečnejší, jeho záchrancovia naďalej apelujú na návštevníkov, aby boli opatrní. Zdroj: FB Starhrad- Združenie na záchranu Starého hradu - castrum Warna

Michala Stanikova|20. september 2023|16:45:04


Súvisiaci článok
Obec Varín pozýva na tradičný Ondrejský jarmok. Uskutoční sa už o pár týždňov
Čítajte viac >

Združenie na záchranu Starého hradu má nový sklad. Vyrástol priamo v Nezbudskej Lúčke, v ktorej katastri hrad stojí. Nové skladové priestory využijú dobrovoľníci na uskladnenie hlavne stavebného materiálu. Keďže z predchádzajúceho roka majú zlú skúsenosť s krádežou, ktorá sa stala priamo na hrade, v novovytvorenom sklade nebudú držať nič hodnotné.

„Sklad sme realizovali z dôvodu, že potrebujeme uskladňovať vápno, tras, teda sopečný prach, lopaty a ostatné rozmernejšie, potrebné veci v blízkosti hradu. Predtým sme ich uskladňovali u mňa v garáži v Kysuckom Novom Meste, čo bolo náročné na logistiku. Takto necháme materiál doviesť do obce a ušetríme si prácu aj benzín. Z Nezbudskej Lúčky je to na hrad už iba na skok. V sklade nebude nič cenné práve pre zlé skúsenosti. Sklad je v obývanej časti, máme ho zabezpečený kamerovým systémom,“ upozornil riaditeľ Združenie na záchranu Starého hradu Rudo Mlích.

Nový sklad vyrástol priamo v Nezbudskej Lúčke a je chránený kamerou.
V sklade plánujú záchrancovia zo Starhradu uskladňovať predovšetkým stavebný materiál.

Dôležité stavebné zásahy

Na hrade pokračujú so záchranou. Vďaka podpore ministerstva kultúry mohli tento rok pracovať na viacerých úsekoch. Prioritou je hlavne západná stena hradnej veže, ktorá je jeho najstaršou časťou. Pracujú na jej stabilizácii aj na korune.

„Tiež v interiéri veže sme vyplnili rozsiahlu kavernu pri pôvodnom vstupe. Je to veľmi pekná a dôležitá práca. Vymurovali sme tiež kavernu v spodnej časti veže, zastabilizovali vzácne stredoveké omietky. Zas bude veža o niečo bezpečnejšia a staticky zabezpečenejšia. Na veži ešte stále pracujeme,“ uviedol riaditeľ združenia.

Práce napredujú aj na dolnom a strednom hrade, kde sa pracuje hlavne na južnej stene. Tú môžu návštevníci poznať podľa čiastočne zachovanej klenby. „Tu sme vyplnili veľkú dieru, tým ju staticky zabezpečili a pripravili na ďalšiu etapu záchrany. Tiež sa doplnilo veľké množstvo lícového muriva. Na západnej strane stredného hradu sme začali stabilizovať vzácne murivo. Kedysi na tomto murive rástol veľký smrek, preto bolo potrebné začať s prácami aj v tejto časti. A posledný veľký zásah, ktorý sme urobili, je na delovej bašte, pri schodoch. Doplnili sme líce muriva, ktoré v podstate viselo vo vzduchu a hrozila jeho deštrukcia. Dnes už môžeme pokojnejšie spať,“ skonštatoval Rudo Mlích.

Záchranné práce napredujú na viacerých častiach hradu.
Veľký kus práce sa podarilo odviesť aj na dolnom hrade.

Buďte opatrní!

Okrem náročného zabezpečovania stavebného materiálu pracujú murári aj na interiérovej hradbe dolného hradu. „Nové murivo vyzerá veľmi dobre. Tiež škárujeme, teda vypĺňame škáry medzi kameňmi maltou. V októbri nás čaká dôležité stretnutie odborníkov. Padá nám murivo napojenia veže a delovej bašty. Bude preto potrebné konzultovať ďalší postup, aby sme zabránili deštrukcii a nebodaj nejakému úrazu. Prosíme preto návštevníkov, aby si dávali pozor a po hrade sa pohybovali zodpovedne a hlavne s myšlienkou, že sú na staticky narušenej zrúcanine,“ zdôraznil.

Veľká podpora

Sezóna 2023 sa nesie aj v znamení rôznych udalostí. Okrem akcie Jánske ohne sa podarilo hrad rozsvietiť počas Noci hradných zrúcanín, ktorú organizuje občianske združenie Zachráňme hrady.

„Veľmi si vážime podporu Ministerstva kultúry SR, dary od darcov, dve percentá z daní, každú pomoc, ktorá sa hradu dostane. Počas akcie Nadácie Pontis Naše mesto k nám prišlo rekordných 43 dobrovoľníkov za jeden deň! Pomohli nám svojou prácou odborári z Kia Motors. Máme novú časť schodov, ktorú sme vybudovali za podpory Kia Motors Slovakia. Vybudovali nám ich nezištne priatelia pod vedením Michala Tarabu zo Strečna. A ja osobne chcem poďakovať nám - všetkým dobrovoľníkom, korí trávime soboty a svoje voľno na hrade. Bez nás by to nešlo,“ dodal s úsmevom riaditeľ združenia.

Partia zo Starhradu. Riaditeľ OZ Rudo Mlích v strede (v červenom tričku).
Starý hrad patrí medzi najstaršie hradné zrúcaniny na hornom Považí. Do jeho záchrany sa dobrovoľníci pustili v roku 2019.

Súvisiaci článok
TIP NA VÝLET: Svetový unikát v Nezbudskej Lúčke (FOTO+VIDEO)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť