Nedeľa 19. 05. 2024 09:09:38 | Meniny má Gertrúda

Na Frambore sa objavila obrovská naftová škvrna. Došlo ku kontaminácii prameňa?

Na Frambore našli obrovskú naftovú škvrnu. Podľa Jána Rzeszota, jedného z aktivistov, ktorý park pod estakádou rekultivujú, mohol byť kontaminovaný aj prameň potoka Frambor. Vytečená nafta mohla pochádzať z kamiónov súkromnej spoločnosti, ktoré na pozemkoch Slovenskej správy ciest a mesta Žilina neoprávnene parkujú. FOTO: Facebook Ján Rzeszoto. Pred vizualizáciou parku na Frambore.

Michal Filek|27. január 2022|10:50:44

Prameň tam vyviera

Rzeszoto sa obrátil na Slovenskú správu ciest. Oznámil im, že v sobotu 22. januára miestna obyvateľka, pani Karin, objavila kaluž nafty. „Býva blízko a chodí do parku na Frambore na prechádzku so psíkom. Zacítila zápach nafty. Išli na križovatku ulíc Cestárska a Murgašova a naozaj našla obrovskú kaluž nafty. Volala aj mestskú políciu, čakala na mieste, ale sa jej nedočkala,“ hovorí Rzeszoto.

Obáva sa, že mohlo dôjsť aj ku kontaminácii prameňa potoka Frambor, ktorý tu vyviera a ktorého voda je pitná. Obáva sa toho preto, že presné miesto prameňa nepoznajú. Je však jasné, že sa nachádza niekde v miestach kontaminácie. Podľa neho mohlo takto dôjsť až k ekologickej havárii.

Okrem SSC preto kontaktovala aj Slovenský vodohospodársky podnik a Rybársky zväz v Žiline.

Vytečená nafta. FOTO: Ján Rzeszoto

Polícia: Našla olejovú škvrnu, ale nie pôvodcu

Mestská polícia sa bola na mieste pozrieť aj začiatkom tohto týždňa. Aktivistom zo Žilinského skrášľovacieho spolku zaslala potom takúto odpoveď na podnet: „Váš oznam bol preverený hliadkou mestskej polície. Na mieste bola zistená olejová škvrna o veľkosti cca 2x2 m, nachádzajúca sa na pozemku č. 7043/28 na liste vlastníctva č. 8912, katastrálne územie Žilina, vo vlastníctve mesta Žilina, bez možnosti zistenia pôvodcu. Vec bola telefonicky konzultovaná s operačným dôstojníkom HaZZ, ktorý uviedol, že za súčasných poveternostných podmienok nehrozí ďalšie znečistenie a vzhľadom na skutočnosť že olejovitá látka je zamrznutá a vsiaknutá do podložia, nie je možná aplikácia neutralizačnej látky. Vo vec bol bezodkladne vyrozumený príslušný odbor pri MsÚ v Žiline.“

Zástupca náčelníka mestskej polície Martin Matejko tým prakticky potvrdil, že išlo o kontamináciu ropnou látkou. Pôvodcu však nezistili. Mesto sme kontaktovali aj s ďalšími otázkami, doteraz však nereagovali.

Podľa informácií od aktivistov však na tomto mieste neoprávnene parkujú kamióny súkromnej spoločnosti iMi Sped. Sú zachytené aj na viacerých fotografiách. So spoločnosťou sme sa chceli spojiť, aby sme zistili, či vytečená nafta nepochádza z ich vozidla. Na otázky SP 21 však nereagovali ani e-mailom, ani sms-kou, ba nedvíhali ani telefón.

Kamióny súkromnej spoločnosti neoprávnene parkujúce pod estakádou na Frambore. FOTO: J. Rzeszoto

SSC už podala aj trestné oznámenie

Na naše otázky však promptne zareagovala Slovenská správa ciest. A tá nám potvrdila, že na ich pozemku neoprávnene parkuje svoje nákladné autá súkromná spoločnosť. A že to riešia. Hovorca Martin Guzi už vedel aj o kontaminácii naftou z minulej soboty. Na mieste boli, podľa neho, aj ich pracovníci a vyhotovili odtiaľ fotodokumentáciu.

„Áno parkujú tam nákladné vozidlá, a to bez súhlasu SSC a bez akéhokoľvek právneho vzťahu. Ide o nezákonný, protiprávny stav. SSC rieši situáciu právnou cestou. Po zaslaní viacerých výziev na odstránenie nezákonne parkovaných vozidiel sme podali v októbri 2021 trestné oznámenie za neoprávnené užívanie cudzej veci v súbehu s poškodzovaním cudzej veci a možného ohrozenia a poškodenia životného prostredia v zmysle Trestného zákona. Pripravujeme ďalšie právne kroky,“ povedal pre SP 21 Guzi.

Ján Rzeszoto rekultivuje park na Frambore už dlhšiu dobu. FOTO: Facebook J. Rzeszota

Súvisiaci článok
Príďte si o jedenástej pripiť na nový rok z Framborského prameňa
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť