Piatok 17. 05. 2024 06:02:07 | Meniny má Gizela, Aneta

Neďaleko Tvrdošína chcú postaviť veternú elektráreň

Na hornej Orave v blízkosti mesta Tvrdošín plánujú postaviť veterný park. Vyrobenú ekologickú elektrinu chcú následne dodávať do distribučnej siete. Predpokladané investičné náklady by mali v závislosti od variantu projektu dosiahnuť 30 alebo 45 miliónov eur. Vyplýva to zo zámeru, ktorý predložila spoločnosť Wind Energie, na posudzovanie vplyvov na životné prostredie. ILUSTRAČNÉ FOTO: Freepik.com

TASR|6. september 2023|16:27:31


Súvisiaci článok
Nemocnica v Čadci si vybudovala vlastnú slnečnú elektráreň
Čítajte viac >

Zámer sa týka katastrov Krásna Hôrka, Medvedzie v Tvrdošíne, Zemianskej Dediny v obci Nižná a Horného Štefanova v obci Štefanov nad Oravou. „Ide o lokalitu situovanú severozápadne od obce Tvrdošín a severne od obce Zemianska Dedina. Veterné turbíny sú umiestnené v blízkosti poľnej cesty vedúcej z obce Tvrdošín, časť Krásna Hôrka smerom k Javorovému vrchu. Poľná cesta je v registri obnovenej evidencie pozemkov vedená ako trvalý trávny porast,“ uviedol investor v zámere.

Najbližšie trvale osídlené objekty od umiestnenia veternej turbíny sa nachádzajú v Medvedzí v Tvrdošíne vo vzdialenosti približne 1,3 kilometra. Obytné objekty v Krásnej Hôrke v obci Tvrdošín sú situované približne dva kilometre a v Zemianskej Dedine 1,4 kilometra od najbližšej turbíny.

Investor predložil na posúdenie dva varianty. Prvý zahŕňa šesť turbín, druhý počíta so štyrmi turbínami. Prikláňa sa k druhému variantu, a to z hľadiska prírodného prostredia, zdravia obyvateľstva, ale aj ekonomických a hospodárskych faktorov. Hlavným pozitívom zámeru je podľa neho zhodnotenie nevyužitého veterného potenciálu danej lokality na výrobu elektriny. Tiež jej príspevok k zvyšovaniu podielu výroby elektriny z obnoviteľných zdrojov v rámci Slovenska. Veterný park je, ako tvrdí, navrhovaný v dostačujúcej vzdialenosti od domov a má mať veľmi obmedzené negatívne vplyvy.


Súvisiaci článok
Pozrite si augustové zábery z výstavby rýchlostnej cesty R3 Tvrdošín - Nižná nad Oravou (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť