Štvrtok 16. 05. 2024 22:53:55 | Meniny má Svetozár

Čičmany tento rok oslavujú 750. výročie prvej písomnej zmienky. Pripravujú veľkolepú slávnosť

Starostka obce Čičmany, najjužnejšej a zároveň najvyššie položenej obce žilinského okresu, vo svojom liste občanom informuje, že pri príležitosti 750. výročia prvej písomnej zmienky Čičmian sa v sobotu 9. júla 2022 uskutoční Deň obce. Slávnosť sa bude konať v areáli penziónu Kaštieľ a do programu môžu prispieť aj obyvatelia. Foto: Redakcia SP 21

Juliana Krčulová|27. január 2022|09:35:07

„Je to veľkolepá slávnosť, na ktorú sa musíme dôstojne pripraviť. Preto Vás všetkých prosím, aby ste, kto môžete, prispeli aj svojím dielom do programu, prípadne akoukoľvek pomocou pri organizovaní a prihlásení sa do organizačného štábu,“ začala svoj list starostka obce, Iveta Micháliková.

O vzniku obce Čičmany existuje viacero teórií, ktoré vychádzajú z evidentných rozdielov v spôsobe stavania drevených domov, ich výzdoby a iných kultúrnych osobitostí. Obec na svojej internetovej stránke informuje aj o tom, že odborníci hovoria o nemeckom, bulharskom či rumunskom pôvode. Územie Čičmian bolo pravdepodobne osídlené na základe tzv. Valašského práva v období, kedy sa tak dialo aj na území Zliechova a Valašskej Belej. „Prvá písomná zmienka je v matričnej listine z roku 1272,“ uvádza obec na svojej internetovej stránke.

Foto: WWW obeccicmany.sk

Ďalej starostka obce vo svojom liste občanov informuje, že od februára tohto roku Oblastná organizácia cestovného ruchu Rajecká dolina v spolupráci s obcou Čičmany spúšťa verejnú zbierku na pomoc Čičmanom. Zbierka sa využije primárne na pokrytie údržby obce a skvalitňovanie života v obci.

„Všetci dobre vieme, že sem chodí neskutočné množstvo turistov, až 30 tisíc ročne a v tomto období možno aj viac. Turistom nemôžeme zakázať sem chodiť, aj keď vieme, že to narúša náš súkromný život,“ uviedla Micháliková a dodala, že turisti zanechávajú v obci veľa odpadu, ktorého následný vývoz stojí obec nemalé peniaze.

Vzhľadom na to, že obec má málo obyvateľov, majú obyvatelia aj nízke podielové dane, ktoré, žiaľ, nestačia na chod obce Čičmany, preto samospráva dúfa, že verejná zbierka pokryje zvýšené náklady.

FB Obec Čičmany.jpg Foto: Facebook / Obec Čičmany

Starostka sľubuje svojim občanom, že bude robiť všetko preto, aby v budúcnosti nedošlo k situácii, ktorá by viedla k spojeniu ich samosprávy s najbližšou väčšou obcou. „Preto budem robiť všetko preto, aby sme zostali ešte dlho samostatnou samosprávou a aby boli Čičmany dedinou, do ktorej sa ľudia budú stále vracať na oddych a možno niekedy aj na trvalé bývanie,“ uzavrela svoj list starostka obce Čičmany.


Súvisiaci článok
Športová hala v Bytči sa pravdepodobne predraží
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť