Štvrtok 19. 09. 2024 11:19:31 | Meniny má Konštantín

Kto môže odbočiť z Ružomberka do Černovej a kto nie? Radnica vysvetľuje!

Dopravný inšpektorát nedávno osadil značky zakazujúce odbočenie z Ružomberka na Račkov a na Čutkovskú ulicu. Viacero Ružomberčanov si však nie je istých, kedy a ako zákaz platí aj pre nich. Preto sa im to samospráva rozhodla objasniť. FOTO: TASR, Mesto Ružomberok

Michal Filek|21. august 2023|12:00:10


Súvisiaci článok
Kolóny v Ružomberku už cez Černovú neobídete. Zakázali to značkami
Čítajte viac >

Po nedávnom osadení nového trvalého dopravného značenia na komunikácii I/18 E50 v Meste Ružomberok pri vstupoch na vedľajšie komunikácie od Žiliny na Račkov a v smere na miestne cesty ulíc Pri Váhu (vodárne), Potočná a pri vstupe do Ružomberka na miestnu cestu Ulica Čutkovská sa ukázalo, že viacerí obyvatelia Ružomberka si nie sú istí, čo pre nich ako vodičov znamenajú.

Po konzultácii s dopravným špecialistom a okresným dopravným inšpektorátom ponúka mesto Ružomberok vysvetlenie dopravného značenia. Zo skúsenosti z uplynulých dní je totiž zrejmé, že motoristi nesprávne chápu, čo znamená dodatková tabuľka č. 520 "Tranzit".

VYSVETLENIE OSADENEJ TABULE „TRANZIT“

1️. Do Černovej, mestskej časti Ružomberka, môže zo štátnej cesty 1/18 odbočiť na automobile každý, kto tam má cieľ, a teda každý, kto tam býva, je ubytovaný, kto tam ide do kostola, kto ide zaviesť dieťa do černovskej školy, kto ide navštíviť niekoho bývajúceho v tej oblasti alebo ide navštíviť pamätné miesta, každý kto tam pracuje, ide si nakúpiť alebo sa naobedovať, občerstviť v černovskej reštaurácii alebo stravnom zariadení.

2️. Nikomu, a to ani obyvateľovi Ružomberka (ani sídliska Klačno), nie je cez Černovú zo štátnej cesty 1/18 povolený TRANZIT. Tranzitom sa chápe, že šofér automobilu túto mestskú časť použije na prejazd bez toho, aby v nej mal cieľ.

Príklad: Ak vodič odbočí zo štátnej cesty 1/18 na Ulicu Čutkovská, bez cieľa na nej ju pretranzituje a pokračuje smerom na sídlisko Klačno (ako aj ďalej cez mesto), poruší pravidlá cestnej premávky. Alebo ak pri moteli Ranč vôjde automobilom na Ulicu pri Váhu, následne ju pretranzituje a pri čerpacej stanici sa znova pripojí na cestu 1/18, poruší pravidlá cestnej premávky.

3️. V blízkom čase bude na začiatku Ulice Čutkovská osadená dodatková tabuľka: „Okrem návštevníkov Čutkovskej doliny“. Následne bude môcť pretranzitovať Ulicu Čutkovská každý, koho cieľom bude návšteva uvedenej doliny.

4️. Tranzit na Ulici Čutkovská je monitorovaný snímačmi dopravy. V blízkej dobe zverejníme porovnania dopravného zaťaženia v lokalite pred a po osadení nového trvalého dopravného značenia.

„Uvedomujeme si zároveň, že nové dopravné riešenie nie je dokonalé a bez nového tunela cez Čebrať a obchvatu ani nemôže byť, ale aspoň v rámci dostupných, najmä časových možností, čiastočne zlepší kvalitu života ľudí na dotknutých uliciach, ktorí boli dlhodobo vystavení neprimeranému dopravnému zaťaženiu. Ďakujeme, že to chápete a rešpektujete!“ uviedlo mesto Ružomberok.

369694754_737850468353513_5086555036650859405_n.jpg


Súvisiaci článok
Diaľničný obchvat Ružomberka chcú dokončiť na budúci rok (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť