Sobota 20. 04. 2024 11:26:51 | Meniny má Marcel

Päť tipov ako byť v meste ekologickejší

Z každej strany sa na nás valia správy o klimatickej zmene, globálnom otepľovaní a o tom, ako je potrebné žiť ekologickejšie a minimalistickejšie. Dá sa to aj v meste? Samozrejme, že áno. Tieto tipy vám môžu pomôcť. ILUSTRAČNÉ FOTO: pixabay.com

Michal Filek|19. marec 2022|17:52:18

Výmena auta za MHD

Najľahšia zmena, ktorú môžete vykonať. Autá sú primárne vyrábané pre päť osôb, no v dnešnej dobe to vyzerá tak, že v každom sa vezie iba jeden človek. Keď vymeníte auto za MHD, nie len že urobíte dobrý skutok našej planéte, no ešte sa presuniete z miesta na miesto rýchlejšie. V meste bývajú (hlavne) ráno a poobede zápchy, ktorým sa v MHD môžete vyhnúť.

ILUSTRAČNÉ FOTO: pixabay.com

Vlastný pohár na kávu

Keď sa už otvorili kaviarne, dobým ekologickým krokom je aj výmena jednorazového pohára na kávu za svoj vlastný pohár. Na trhu existuje veľký výber, tak by ste nemali váhať a ak si na káve radi pochutnávate, minimálne jeden by ste mali vlastniť.

FOTO: ecolocco.sk

Látkové vrecká na zeleninu a ovocie

To už, dúfame, je samozrejmosť. Nie je trendy nakupovať ovocie a dať každý druh zvlášť do igelitového vrecka. In je nosiť svoje vlastné látkové vrecká do obchodu a preukazovať tak empatiu ku našej planéte. Igelitové vrecká sa totiž rozložia až o niekoľko stoviek rokov.

ILUSTRAČNÉ FOTO: pixabay.com

Obmedzenie mäsových produktov

Mäso obsahuje veľa bielkovín a na budovanie svalov je potrebné, no k ekologickejšiemu životu patrí aj výmena niektorých mäsových produktov za alternatívy. Tým, že vymeníte mäso za produkty rastlinného pôvodu, budete mať zo seba lepší pocit, ušetríte peniaze a znížite svoju uhlíkovú stopu.

ILUSTRAČNÉ FOTO: pixabay.com

Nakupovanie v second-handoch

Rýchla móda je síce krásna, no skrývajú sa za ňou veci, ktoré nie sú krásne a ani správne. Rozhodne urobíte lepšie, keď začnete občas nakupovať v obchodoch, kde je oblečenie z druhej ruky. Niektoré kúsky sú tam ako nové a sem-tam sa nájde oblečenie aj s lístkom z originálneho obchodu.


Súvisiaci článok
TIP NA VÝLET: Za svätým Hubertom v Dolnej Tižine
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť