Štvrtok 19. 09. 2024 23:24:57 | Meniny má Konštantín

Parlamentné voľby v Žilinskom kraji by začiatkom júla vyhrali SMER a SNS, pred KDH. Rozhodli čitatelia SP 21

SMER-SSD a SNS by začiatkom júla volilo zhodne 21% čitateľov Spravodajského portálu SP 21 v Žilinskom kraji. Tretiu najvyššiu podporu – 17%, by získalo KDH. Vyplýva to z výsledkov ankety, ktorú sme zorganizovali od nedele 9. júla do štvrtka 13. júla. Hlasovanie skončilo na pravé poludnie. Zapojilo sa do nej 1 072 čitateľov, čo predstavuje reprezentatívnu vzorku, aby sme mohli považovať výsledky ankety za relevantné. FOTO: Facebook

Michal Filek|13. júl 2023|14:10:04

Ak by sa parlamentné voľby konali začiatok júla a hlasovali by v nich čitatelia SP 21, vyhrala by ich dvojica strán SMER-SSD a SNS, ktoré zhodne získali po 21% hlasov čitateľov. Na treťom mieste by sa umiestnilo Kresťansko-demokratické hnutie, ktoré podporilo 17% našich čitateľov.

Práve kresťanskí demokrati sa tak stávajú skokanom mesiaca. V máji si totiž vyslúžili podporu len 1% čitateľov a medzimesačne tak narástli o +16%.

Dvojica na čele sa v našich anketách objavuje už niekoľko mesiacov. Nové je azda len to, že doteraz zaostávajúci SMER sa na SNS, pod ktorou kandidujú aj Život NS – Slovenský Patriot – Národná koalícia, percentuálne dotiahol.

Do parlamentu by sa podľa čitateľov SP 21 dostali ešte aj hnutie Republika (10%), Demokrati (8%) a Progresívne Slovensko so 7%.

Pred bránami NR SR by zostala koalícia OĽaNO a priatelia (5%). Koalícia totiž potrebuje na vstup do parlamentu získať aspoň 7% hlasov.

SASKA a HLAS-SD by získali po 4% hlasov. No a Slovenské hnutie obrody, Kotlebovci – ĽSNS a Sme rodina by podporilo 1% našich čitateľov.

vysledky.jpg

Ako stabilné sa medzimesačne ukazujú čísla Demokratov, Hlasu - SD (obaja +1%) a Progresívneho Slovenska (0%). O 6% však narástla Republika.

Anketu sme zorganizovali tesne po tom, ako sa strany zaregistrovali a nahlásili svoje kandidátky, takže presne tieto strany a jedna koalícia by sa mali zúčastniť aj volieb, ktoré budú 30. septembra.

jún júl foto graf hotovo.jpg


Súvisiaci článok
SNS, spolu so stranami Život NS, Slovenský patriot a Národná koalícia, by v polovici júna vyhrala voľby v Žilinskom kraji. Druhý by bol SMER, tretí Progresívci
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť