Štvrtok 19. 09. 2024 07:30:02 | Meniny má Konštantín

SNS, spolu so stranami Život NS, Slovenský patriot a Národná koalícia, by v polovici júna vyhrala voľby v Žilinskom kraji. Druhý by bol SMER, tretí Progresívci

Slovenská národná strana zobrala na svoju kandidátku členov strán Život NS, Slovenský Patriot a Národná koalícia a podľa čitateľov SP 21 by vyhrala parlamentné voľby v Žilinskom kraji aj v polovici júna. Rovnako, ako v máji. V ankete ju podporilo až 60% hlasujúcich. Na druhom mieste, so ziskom 17% hlasov skončil SMER-SSD, tretie by bolo Progresívne Slovensko, ktorému by dalo hlas 7 % hlasujúcich v ankete na SP 21. Zapojilo sa do nej 221 respondentov. FOTO: Facebook a TASR

Michal Filek|19. jún 2023|12:08:44

Ak by sa parlamentné voľby konali v polovici júna a hlasovali by v nich čitatelia SP 21, s výrazným náskokom by ich vyhrala spoločná kandidátka strán SNS – Život NS – Slovenský Patriot – Národná koalícia. Hlasovalo za ňu až 60% našich čitateľov.

Ficov SMER-SSD by volilo 17% čitateľov a tretie Progresívne Slovensko 7%.

Spoločná kandidátka strán pod vedením SNS je zároveň aj skokanom mesiaca. Voľby by v Žilinskom kraji vyhrala aj v máji, avšak so ziskom 36%. V júni, kedy do košiara oficiálne pribudla Národná koalícia, ho navýšila ešte o ďalších 24%.

SMER-SD svoje percentá z mája navlas obhájil. Progresívci, ktorí poskočili na tretie miesto, však medzimesačne stúpli o 5 percentuálnych bodov.

Okrem týchto troch strán by sa do parlamentu už nedostal nikto. Republika, ktorá mala v máji 21%, padla na súčasné 4% v júni.

anketavysledky.jpg

Za HLAS -SD by hlasovali 3% čitateľov (+ 2% oproti máju), zhodne po 2% by dostali Demokrati a OĽaNO a priatelia. OĽaNO svoj výsledok z mája obhájilo, no Demokrati padli o 7%.

Za KDH, SASKU a Sme rodina by hlasovalo 1% našich čitateľov. Pri prvých dvoch stranách je to navlas rovnako, ako v máji. Sme rodina si o percento polepšila.

graf hotovo.jpg

Aj keď si, samozrejme, nekladieme našou predvolebnou anketou, za cieľ presne určiť predvolebné preferencie politických strán na Slovensku, obraz o volebných náladách v Žilinskom kraji však vytvára. Najmä ak sa na prvých priečkach pravidelne umiestňujú rovnaké politické zoskupenia.


Súvisiaci článok
Spoločná kandidátka strán SNS – Život NS – Slovenský Patriot by začiatkom mája vyhrala voľby v Žilinskom kraji, pred Republikou a SMER-om
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť