Nedeľa 28. 04. 2024 07:50:20 | Meniny má Jarmila

KRIMINÁLNE PRÍPADY MINULOSTI: Smrť stopárok

Brutálna dvojnásobná vražda stopárok zasiahla krajinu v sedemdesiatych rokoch minulého storočia. Vraha, ktorého rukami zomreli dve mladé ženy, popravili. POZOR! UPOZORŇUJEME, ŽE OBSAH NIE JE VHODNÝ PRE MALOLETÉ OSOBY A CITLIVÉ POVAHY.

D U|23. január 2022|09:17:28

Je noc, niečo pred druhou, 8.august 1976. Ženatý otec dvoch detí, Miroslav Somora, práve parkuje svoje nákladné auto pred železničnou stanicou v Trenčíne. Ulice sú prázdne, všade je ticho. K jeho autu prichádzajú dve dvadsaťročné dievčatá. Táňa a Vierka majú namierené do Vysokých Tatier na dovolenku a šoféra prosia, či ich nezvezie do Strečna, ak ide tým smerom. On ochotne prikyvuje a o chvíľu už všetci traja pokračujú v jazde. Auto je ešte len za Trenčianskou Teplou, dievčatá spia.

Somora vyťahuje spod sedadla ťažký uťahovací kľúč na kolesá a ženy ním mláti. Údery do hláv sú tak silné, že obidve upadajú do bezvedomia. Auto odstavuje, berie 30 centimetrov dlhý nôž a do žien ním bodá takou silou, až sa mu nôž láme. Obe ženy zomierajú. Jednej z nich spúta ruky a znásilňuje ju. Potom sadá za volant a s mŕtvymi telami sa presúva do obce Valašské Klobouky.

Zastaví neďaleko rodinného domu a od domácich si požičiava lopatu. Vysvetľuje im, že zapadol s autom. Potom sa presúva na miestnu skládku odpadu, kde telá vyhadzuje, vyzlieka a zahrabáva.

Jeho veľké modré nákladné auto si ale všíma viac ľudí z okolia, je im divné, prečo stojí ku skládke prednou časťou a nie zadnou, ako zvyknú stáť autá, keď vykladajú. Keď je nákladiak preč, ide sa na miesto pozrieť zvedavý muž. Tam sa mu naskytne príšerný pohľad.


Súvisiaci článok
Kriminálne prípady minulosti: Mária Fikáčková – beštia v koži zdravotnej sestričky
Čítajte viac >

Vec teda ohlasuje Verejnej bezpečnosti. Čašník z blízkej koliby si pamätá, že auto malo žilinskú poznávaciu značku. Policajti rozbiehajú pátranie a už o dva dni vraha majú. Somoru zatknú práve vo chvíli, keď kabínu svojho nákladiaku umýva od krvi a chystá sa ju prestriekať novou farbou. Priznáva sa hneď. „Ani moc nekričali. Rýchlo zostali bezvládne ležať. Jedna na sedadle, druhá pod ním. Potom som zobral nôž, dlhý asi 30 cm a začal som obidve ležiace ženy bodať. Kam a koľkokrát som bodol, si už nepamätám,“ uvádza vrah vo svojej výpovedi.

O pár dní neskôr ale vychádza na povrch ďalšia šokujúca informácia. V osudný deň, ešte predtým, ako zmaril dva mladé životy, Somora pri Bernolákove znásilnil inú ženu. Tiež to bola stopárka, mladá lekárka, život jej zrejme zachránilo to, že napokon s pohlavným stykom súhlasila, udalosť sa ale podpísala na jej psychickom zdraví. Po čine sa autom presunul pred železničnú stanicu v Trenčíne.

Miroslav Somora pochádzal z Tepličky nad Váhom, bol tretíkrát ženatý, otec dvoch detí. Pôsobil nenápadne, ale už pred spáchaním ohavného činu bol viackrát trestaný za lúpežné prepadnutia, znásilnenie aj krádeže. V čase výkonu trestu sa mu dokonca podarilo z väzenia utiecť, a ušiel tiež z psychiatrickej liečebne, kde bol hospitalizovaný pre nariadené sexuologické liečenie.

Počas vyšetrovania i súdneho procesu bol Somora veľmi agresívny, svedkov slovne napádal. Zastrašiť sa ale nenechali. Verdikt súdu znel: trest smrti za brutálnu vraždu Tatiany Gangurovej a Viery Kuklskej.

Vraha obesili 9. februára 1979 v Bratislave.

Somorov ohavný čin sa stal námetom pre celovečerný film Smrť stopárok, nakrútil ho režisér Jindřich Polák. Vraha stvárnil poľský herec Marek Perepeczko, v úlohách stopárok sa predviedli Jana Nagyová a Dagmar Patrasová. Vo filme bola jedna odlišnosť oproti skutočnosti, keď Somoru zatýkali filmoví policajti, strhla sa dramatická naháňačka. V skutočnosti bolo jeho zadržanie pokojné.


Súvisiaci článok
Kriminálne prípady minulosti: Nákladným autom prešla osem ľudí. Bezcitná šoférka Olga Hepnarová
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť