Štvrtok 05. 09. 2024 03:39:01 | Meniny má Regina

Čakacie doby na oddeleniach dokladov stále neklesajú. Ľudia čakajúci na oneskorený pas môžu kontaktovať dotyčné pracovisko

Počas uplynulého týždňa, od pondelka 19. do piatka 23. júna, požiadalo o vydanie občianskeho preukazu alebo cestovného pasu na pracoviskách v Žilinskom kraji až 2 675 žiadateľov. V priemere čakali viac ako 34 minút, no najdlhšie si počkali v Čadci. Ministerstvo vnútra intenzívne pracuje na tom, aby občania mali cestovné pasy tak, aby mohli pohodlne vycestovať. V pondelok 26. júna bolo vyrobených 4 200 cestovných dokladov. Foto: Ministerstvo vnútra SR

Juliana Krčulová|28. jún 2023|14:00:32


Súvisiaci článok
Čakacie doby na oddeleniach dokladov neklesajú. V Žiline si počkáte skoro hodinu
Čítajte viac >

Občania, ktorí čakajú na oneskorený doklad a potrebujú nevyhnutne vycestovať, môžu podľa informácií TASR kontaktovať pracovisko, kde si žiadosť o cestovný pas podali. V individuálnych prípadoch, po dohode s občanom, ho môže Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky doručiť aj na konkrétne pracovisko. TASR o tom informovala hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová, ktorá rovnako uviedla, že za vzniknuté komplikácie sa ministerstvo ospravedlňuje a robí všetko pre to, aby situáciu čo najskôr vyriešilo a zastabilizovalo do štandardných lehôt.

„Pracovníci rezortu vnútra robia všetko pre to, aby občan problém s dočasným nedostatkom čistopisov nepocítil, respektíve sa snažia problém operatívne riešiť v prospech občana, ktorý na doklad čaká,“ uviedla Eliášová.

Národné personalizačné centrum vyrába doklady na dve pracovné zmeny, pričom v pondelok 26. júna vyrobilo 4200 cestovných dokladov. Ministerstvo vnútra očakáva od dodávateľa v priebehu dnešného dňa doručenie ďalších 20 000 kusov čistopisov.

„Predpokladá sa, že od štvrtku 29. júna by sa situácia mala zastabilizovať a počet čistopisov od dodávateľa by mal byť v dostatočnom množstve tak, aby sa doklady stihli vyrobiť a dodať do 30 dní ako v prípade dokladov vo výrobe, tak aj čerstvo zadaných pasov na výrobu,“ uviedla hovorkyňa na oficiálnom webe ministerstva.

Opätovne však pripomenula: „Ak je to možné, vyhnite sa veľkým klientskym centrám. O občiansky preukaz či pas možno požiadať na ktoromkoľvek oddelení dokladov. Na mnohých malých oddeleniach dokladov budete vybavení bez čakania. Najkratšie čakacie doby sú v Banskobystrickom kraji.“

Pre ilustráciu priložilo ministerstvo aj prehľad o počtoch žiadateľov a čakacích dobách na vybraných oddeleniach dokladov počas týždňa od pondelka 19. do piatka 23. júna. O vydanie občianskeho preukazu alebo cestovného pasu na pracoviskách v Žilinskom kraji požiadalo počas uplynulého týždňa až 2 675 žiadateľov. V priemere čakali viac ako 34 minút.

Žilinský kraj:

  • Žilina - 675 žiadateľov s priemernou dobou čakania 1:22:14 hod.,
  • Čadca – 461 žiadateľov s priemernou dobou čakania 1:32:57 hod.,
  • Ružomberok – 318 žiadateľov s priemernou dobou čakania 0:30:48 hod.,
  • Kysucké Nové Mesto – 309 žiadateľov s priemernou dobou čakania 0:26:39 hod.,
  • Bytča - 358 žiadateľov s priemernou dobou čakania 0:24:28 hod.,
  • Dolný Kubín – 196 žiadateľov s priemernou dobou čakania 0:05:02 hod.,
  • Tvrdošín – 271 žiadateľov s priemernou dobou čakania 0:06:29 hod.,
  • Turčianske Teplice – 87 žiadateľov s priemernou dobou čakania 0:06:45 hod.

Súvisiaci článok
Čakacie doby na oddeleniach dokladov neklesajú ani v júni. V Čadci si počkáte viac ako hodinu
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť