Nedeľa 19. 05. 2024 17:00:02 | Meniny má Gertrúda

Kultúrne podujatia tento týždeň: Leto otvorí Fest Anča a Festival zdravia v Čadci

Nový týždeň prináša vždy nové kultúrne podujatia. Poďte si pozrieť prehľad tých najlepších akcií v Žilinskom kraji počas týždňa od 26. júna do 2. júla 2023. FOTO: Facebook/Festival zdravia Čadca

Radka Kostánová|26. jún 2023|11:15:01


Súvisiaci článok
Ak chcete naživo stretnúť tajomné víly a rozprávkové bytosti, príďte do Budatínskeho parku
Čítajte viac >

Podujatie: O venčeku víly Malvínky, 26.06.2023 o 17:00 hod. na Budatínskom hrade, Žilina

V našom minulom článku sme vám bližšie predstavili podujatie, ktoré pripravuje Považské múzeum. Už v pondelok o piatej poobede budete môcť zažiť magickú rozprávku nielen pre deti a dozvedieť sa niečo viac o venčeku víly Malvínky. Vstup stojí 5,00 € a deti do 3 rokov majú vstup zadarmo.

145734.jpeg FOTO: PMZA

Kino na Stanici: Také to leto, 27.06.2023 o 17:00 a 20:00 hod. v Stanici Žilina-Záriečie

Kino na Stanici sa v utorok predvedie s pomerne novou francúzskou drámou. Premietať sa bude iba s českými titulkami, preto svoju návštevu zvážte. „Tri ženy sa rozhodnú stráviť dovolenku vo vidieckom dome, ktorý sa využíva na liečebné účely. Tu trávia dni a noci, aby preskúmali svoje sexuálne problémy a pokúsili sa skrotiť svojich vnútorných démonov. Motto domu je „“hypersexualita nie je choroba““. Cieľom tohto experimentu nie je liečiť, ale skôr umožniť úprimné skúmanie rôznych skúseností, foriem a extrémov túžby,“ opisuje príbeh filmu Stanica. Vstup stojí ako vždy 6,00 €.

kino, zdroj = stanica.png FOTO: Stanica Žilina-Záriečie

Koncert: Na srdci mi hraj!, 27.06.2023 o 19:00 hod. v Dome kultúry, Dolný Kubín

Tento týždeň to ožije aj v Dolnom Kubíne. Podujatie s názvom Na srdci mi hraj! je hudobný príbeh božského Karola Duchoňa, ako ste ho ešte nemali možnosť počuť. „Zažite Karola Duchoňa od výhry až po prehru. Od jeho najväčšej slávy po strmý pád. Príbeh zachytáva životnú dráhu tohto muža, od bezstarostnej mladosti cez bohémsky život až po tragický a smutný koniec. Ponecháva otázku v pozadí, či sa nedalo „zachrániť“ túto legendu, či si dostatočne vážime skutočné talenty a osobnosti,“ informuje o tom Mestské kultúrne stredisko Dolný Kubín. Lístok stojí od 20,00 €.

karol duchon.jpg FOTO: Mestské kultúrne stredisko Dolný Kubín

Prednáška: Krajina v tvorbe Ladislava Medňanského, 28.06.2023 o 16:30 hod. v Liptovskej galérii P.M. Bohúňa, Liptovský Mikuláš

V Liptovskom Mikuláši sa uskutoční prednáška o reštaurovaní kresieb Ladislava Medňanského zo zbierky Liptovskej galérie. Prednáška vznikne v rámci rovnomenného projektu realizovaného vďaka podpore Fondu na podporu umenia, ktorého cieľom bolo zreštaurovať 18 poškodených kresieb od Ladislava Medňanského zo zbierkového fondu Liptovskej galérie P. M. Bohúňa. Vstup stojí 2,00 € pre všetkých.

prednaska, zdroj = lm.jpg FOTO: Mesto Liptovský Mikuláš

Predstavenie: „Luigiho srdce alebo Poprava tupým mečom“, 28.06.2023 o 17:00 hod. v Barmuseum, Martin

V Barmuseum to už ožíva letným programom. V stredu sa môžete tešiť na premiéru divadelnej hry. „Evanjelická spojená škola v Martine v spolupráci s Turčianskym kultúrnym strediskom v Martine, v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja vás pozýva na premiéru divadelnej hry podľa predlohy Ivana Bukovčana „Luigiho srdce alebo Poprava tupým mečom“ v podaní divadelného súboru „Drama eggs“ pôsobiaceho na evanjelickom gymnáziu v Martine, pod režijnou taktovkou Jany Bosákovej a Natálie Vrždiakovej,“ priblížilo Barmuseum. Lístky sa predávajú až na mieste a stoja 3,00 €.

predstavenie martin, zdroj = turčianske kultúrne stredisko v martine.jpg FOTO: Turčianske kultúrne stredisko v Martine

Prestavenie: Mim show - pantomimicko improvizačná show, 29.06.2023 o 16:00 hod. v Dome kultúry, Liptovský Mikuláš

Klasicky patrí posledný štvrtok v mesiaci panotomíme. Ak ešte nemáte program na štvrtok večer, príďte sa pobaviť a zasmiať na mim show Miroslava Kasprzyka. Môžete očakávať veselé paródie na reklamy, vtipné scénky a aj glosovanie zvieratiek. Vstupné stojí 2,00 € pre deti aj dospelých.

Koncert: Hudba u Fullu, 29.06.2023 o 18:00 hod. v Galérii Ľ. Fullu, Ružomberok

Mesto Ružomberok vás opäť pozýva na cyklus komorných koncertov s názvom Hudba u Fullu. „Cyklus komorných koncertov Hudba u Fullu bude pokračovať koncertom sopranistky Jany Pastorkovej a gitaristu Karola Kompasa. V ich interpretácii zaznejú diela Gabriela Faurého, Jevdenija Iršaia, Petra Machajdíka, Pauline Viardotovej, Erika Satieho, Reynalda Hahna a Dušana Martinčeka,“ informuje mesto Ružomberok na svojom webe. Vstup stojí 5,00 € pre dospelého a 3,00 € pre študentov.

hudba u fullu, zdroj = ruzomberok.jpg FOTO: Mesto Ružomberok

Festival: Fest Anča 2023, 29.06. - 02.07.2023 v meste Žilina

Konečne je to tu. Už tento týždeň sa uskutoční populárny Fest Anča! Festival animácie, inak nazývaný Fest Anča, je jediný slovenský multimediálny festival zameraný na animovaný film. V meste Žilina sa tento rok uskutoční na rôznych miestach. Filmy môžete sledovať v Novej synagóge v Žiline, v kultúrnom centre Stanica Žilina-Záriečie, Mestskom divadle Žilina, v Rosenfeldovom paláci a v žilinskom Artfore. Hlavným cieľom festivalu je najmä prezentovať súčasné progresívne animované filmy spolu s tým najlepším z histórie žánru.

Celý program nájdete na TOMTO ODKAZE. Novinkou je najmä detský program, vďaka ktorému si festival užijú aj tí najmenší.

fest anca, zdroj = fb.jpg FOTO: Facebook/Fest Anča

Workshop: Áno_ume_nie - Modelujeme, 30.06.2023 o 15:00 hod. v Galérii Ľ. Fullu, Ružomberok

Tento týždeň sa budú môcť deti od 6 rokov zoznámiť s hlinou ako výtvarným materiálom a zmapovať, kde všade sa s týmto materiálom stretávajú. Budú prekvapení, keď zistia, že nielen v Galérii Ľ. Fullu. Vstup stojí tradične 2,00 €.

ano ume nie, zdroj = ruzomberok.jpg FOTO: Mesto Ružomberok

Festival: Festival zdravia, 01.07.2023 od 8:30 hod. na Matičnom námestí, Čadca

Sobotu otvorí Festival zdravia v Čadci. Zubná klinika Petramed pri príležitosti svojho 30teho výročia a Mesto Čadca pozývajú všetkých záujemcov na deň plný zábavy a informácií. Ako približujú na Facebooku, ľudí z Čadce a celého okolia Kysúc čaká pestrý a hodnotný program plný nielen skvelých informácií, odborníkov, pohybových aktivít ale aj chutného jedla, kultúry a zábavy. Festival je iba jednodňový a vstup je pre všetkých bezplatný. Festival začína o 08:30 hod. rannou jogou a potrvá až do polnoci.

Celý program nájdete na TOMTO ODKAZE.

346070133_619723493397748_3464677320340688207_n.jpg FOTO: Facebook/Festival zdravia Čadca

Podujatie: dm ON TOUR, 01.07.2023 od 9:00 hod. v žilinskom lesoparku, Žilina

Najobľúbenejšia drogéria vás pozýva, aby ste si prišli užiť spoločné dopoludnie, ktoré bude venované ženskému zdraviu. Bohatý program v lesoparku sa začína ranným cvičením jogy s Monikou Valachovou, preto si nezabudnite doniesť aj karimatky. Vstup je zadarmo a okrem pohybu a cvičenia vás čakajú aj klasické dobroty z dm. Neváhajte a príďte.

dm, zdroj = moja dm.jpg FOTO: Moja DM

Predstavenie: Teatro Tatro - Majster a Margaréta, 01.07.2023 o 19:00 hod. v Galerijnej záhrade, Liptovský Mikuláš

Mesto Liptovský Mikuláš vás pozýva na kultové predstavenie. Pôjde o inscenáciu podľa predlohy Michaila Bulgakova v réžii Ondreja Spišáka so skvelým hereckým obsadením. Budete môcť vidieť velikánov ako sú napríklad: Lukáš Latinák, Róbert Jakab, Marián Miezga, Lukasz Kos, Milan Ondrík, Peter Oszlík, Zuzana Konečná/ Zuzana Moravcová, Agáta Spišáková a iní. Vstup stojí 30,00 €, ale organizátori upozorňujú, že počas predstavenie sa používajú vulgarizmy a fajčí sa.

teatro tatro, zdroj = lm.jpg FOTO: Mesto Liptovský Mikuláš

Koncert: Post-hudba, 01.07.2023 o 20:00 hod. v KC Diera do sveta, Liptovský Mikuláš

Prvého júla si môžete v Liptovskom Mikuláši vychutnať koncert skvelých spevákov a talentovaných hudobníkov. „Na pražskej alternatívnej hudobnej scéne len máloktorý počin zanechal za posledných desať rokov takú výraznú stopu ako post-hudba, elektropopové duo zložené zo speváka a skladateľa Dominika Zezulu a producenta Tomáša Havlena,“ približuje ich mesto Liptovský Mikuláš. Vstup stojí buď 4,00 € (symbolicky), alebo 8,00 € (normálne) alebo 14,00 € (ako dar).

post hudba, zdroj = lm.jpg FOTO: Mesto Liptovský Mikuláš

Koncert: Organový festival v Ružomberku, 02.07.2023 o 18:00 hod. v Kostole Povýšenia sv. Kríža, Ružomberok

Týždeň a oddychovú nedeľu môžete zakončiť skvelým koncertom v Ružomberku. Hudobné vystúpenie bude súčasťou III. Ročínka medzinárodného orgánového festivalu. „Koncert je venovaný pamiatke ružomberského organistu, dirigenta, pedagóga, politického väzňa a presvedčeného demokrata Leopolda Šidu,“ priblížilo mesto. Vstup je zadarmo, preto to nezabudnite využiť.

organovy festival, zdroj = ruzomberok.jpg FOTO: Mesto Ružomberok


Súvisiaci článok
Bezdeda si odviezol manželku a syna Jakubka z pôrodnice domov. Personálu daroval nanuky
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť