Piatok 26. 07. 2024 20:42:37 | Meniny má Anna, Hana, Anita

Vlky napadli na salaši v Zázrivej stádo oviec. Neprežilo ich takmer sto

Portál Aktuality.sk informoval, že stádo s 280 kusmi hospodárskeho dobytka sa počas útoku vlkov rozutekalo. Salašníkom sa doposiaľ podarilo nájsť 90 mŕtvych a 70 živých oviec, po ostatných stále pátrajú. Foto: ilustračné / Freepik.com

Juliana Krčulová|17. jún 2023|14:44:13


Súvisiaci článok
Kamera zachytila zlodeja, ktorý sa pokúsil ukradnúť bicykel priamo z areálu základnej školy (VIDEO)
Čítajte viac >

V noci z piatka 16. na sobotu 17. júna zaútočili vlky na salaš v Zázrivej. Pri útoku zahynulo takmer sto oviec v časti Dubovské lúky nad osadou Plešivá. Informoval o tom portál Aktuality.sk s odvolaním sa na denník MY Orava.

Podľa dostupných informácií mali vlky napadnúť stádo s 280 kusmi hospodárskeho dobytka, pričom viac ako polovica z nich sa rozutekala. Salašníkom sa podľa portálu Aktuality.sk podarilo doposiaľ nájsť 90 mŕtvych a 70 živých oviec, po ostatných stále pátrajú.

Portál taktiež upozornil, že štát vypláca vlastníkom hospodárskych zvierat za škody spôsobené divou zverou ročne státisíce eur.

„Podmienkou je, aby poškodený písomne do dvoch dní nahlásil škodu príslušnému okresnému úradu. Na miesto potom prídu zástupca okresného úradu, veterinár a zamestnanec Štátnej ochrany prírody SR, ktorí spoločne posúdia škodu, ktorá vznikla. Okrem spísania protokolu má tím povinnosť urobiť fotodokumentáciu či zistiť, ako mal chovateľ majetok zabezpečený,“ informuje portál Aktuality.sk na svojom oficiálnom webe.

Na základe štatistík z minulého roku vieme, že štát prostredníctvom okresných úradov vyplatil v uplynulom roku 2022 celkom 1,27 milióna eur. Vlk spôsobil škody za 313 376 eur.


Súvisiaci článok
Na Liptovskej Mare sa v noci prevrátil čln s rybármi. Dvoch ešte stále hľadajú
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť