Sobota 27. 07. 2024 01:57:09 | Meniny má Božena

Viete, čo predstavuje aktuálne číslo na žilinskej Balustráde? Možno budete prekvapení

V meste Žilina sa nachádzajú zaujímavé kultúrne pamiatky a neobyčajné budovy s originálnou architektúrou. Určite už viete, že čísla na žilinskej Balustráde sa menia. Niekedy tam môže byť uvedený počet obyvateľov Žiliny, inokedy rozloha mesta, či počet detí do 15 rokov. Viete, čo číslo charakterizuje tentokrát? FOTO: Facebook/TIK mesta Žilina

Radka Kostánová|17. jún 2023|17:30:50

Turistická informačná kancelária mesta Žilina na Facebooku odhalila jeho význam. Už v našom minulom článku sme vás informovali o tom, že vzácne zvony na Burianovej veži, ktorá je dominantou Žiliny, oslavujú storočnicu. Práve 6 zvonov, ktoré sa nachádzajú na veži, váži obdivuhodných 7253 kilogramov.

Hmotnosti všetkých zvonov priblížila Turistická informačná kancelária na svojom webe.

Najväčší zvon Najsvätejšia Trojica je nazvaný podľa patróna vtedajšieho farského kostola. Dnes známeho Katedrálneho chrámu Najsvätejšej Trojice a váži obdivuhodných 2785 kg. Okolo vrchnej časti má na jednej strane nápis v latinskom jazyku VOX EGO SUM VITAE, DEUM TRINUM LAUDARE VENITE – JA SOM HLAS ŽIVOTA, PRÍĎTE CHVÁLIŤ BOŽIU TROJICU.

s_648c514d_788137258_2.jpg

Druhý zvon Svätá Mária váži už "len" 1728 kg a okolo vrchnej časti sa nachádza nápis MARIA VOCOR IN NOMINE JESU PULSOR – MÁRIIN HLAS V MENE JEŽIŠA. Pod ním je jej reliéf. V spodnej časti nad vencom je zase slovenský nápis CELÁ SI MARIA KRÁSNA, NA TEBE POŠKVRNA ŽIADNA. Tón ladenia je d.

Tretí zvon Svätý Jozef váži 1165 kg a na vrchnej časti môžete vidieť nápis ECCLESIE PATRONO JOZEFA LAUDES SONO – CHVÁLA JOZEFA, PATRÓNA CIRKVI s reliéfom sv. Jozefa a v spodnej časti nápis POD OCHRANU TVOJU UTIEKAME SA SV. JOZEFE. Tón ladenia je e.

Štvrtý zvon Svätý Andrej a Benedikt váži ako tretí v poradí najmenej - 798 kg. Na vrchnej časti sa nachádza nápis ST. ANDREA ET BENEDIKTE ORATE PRO NOBIS – SVÄTÝ ONDREJ A BENEDIKT, ORODUJTE ZA NÁS s reliéfom a taktiež aj slovenský nápis VĎAČNÉ DIETKY VZDYCHÁME K VÁM, NAŠIM VEĽKÝM OTCOM. Tón ladenia je fis.

s_648c514d_1023448755_0.jpg

Piaty zvon Svätá Anna váži 452 kg. Vrchný nápis hovorí FAC NOS INNOCUAM DECCURRERE VITAM, SITQE TUO SEMPER TUTA PATROCINIO. Pod reliéfom sa nachádza opäť zase aj slovenský nápis RODIČKO MATKY BOŽEJ ORODUJ ZA NÁS. Tón ladenia je a.

Šiesty a zároveň posledný zvon Svätý Štefan váži 325 kg a ako jediný má len slovenský nápis DAROVANÝ DR. EUGENOM TVRDÝM K ÚCTE A PAMIATKE SVOJHO OTCA ŠTEFANA. Tón ladenia je h, avšak ide trochu do b.


Súvisiaci článok
Viete, čo predstavuje aktuálne číslo na žilinskej Balustráde? Možno vás to prekvapí
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť