Pondelok 20. 05. 2024 22:52:01 | Meniny má Bernard

Mesto Martin čaká výstavba nemocnice. Peniaze budú z plánu obnovy

Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici a martinská nemocnica dostanú peniaze z plánu obnovy na výstavbu nových budov. Schválené zmeny súvisia s potrebou naplnenia míľnika a cieľa plánu obnovy. FOTO: Facebook/Univerzitná nemocnica sv. Martina

TASR|13. jún 2023|11:45:25


Súvisiaci článok
Ak chce štát financovať nemocnicu v Martine z plánu obnovy, musí vraj zrýchliť a ušetriť
Čítajte viac >

Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici dostane peniaze z plánu obnovy na výstavbu nových budov. Výstavba sa má rovnako ako v prípade martinskej univerzitnej nemocnice realizovať do úrovne hrubej stavby. V pondelok to schválila vláda po tom, ako sa upustilo od plánu postaviť z týchto zdrojov novú bratislavskú nemocnicu Rázsochy.

Podľa ministra zdravotníctva, Michala Palkoviča, je potrebné pristúpiť k zmenám v prípade nemocnice v Martine, vzhľadom na neúspešné verejné obstarávania na jej výstavbu. Nemocnica by sa tak nemala zo zdrojov z plánu obnovy postaviť v úrovni full fit out, ale iba do úrovne shell&core, teda hrubá stavba.

Palkovič po pondelkovom rokovaní vlády priblížil, že v Banskej Bystrici sa bude časť nemocnice búrať a časť stavať. Deklaroval, že vypracovaný bude logistický projekt pri búraní, aby sa naplánovalo aj presmerovanie pacientov a poskytovanie zdravotnej starostlivosti. Zopakoval, že v Martine sa má vystavať z európskych financií hrubá stavba nemocnice. Ambíciou je však podľa jeho slov dotiahnuť projekt do funkčnej podoby a nezanechať iba skelet nemocnice.

Podpredsedníčka vlády Lívia Vašáková vysvetlila, že nemocnice sa budú financovať kombináciou zdrojov z plánu obnovy, z výziev i zo štátneho rozpočtu. Pri výbere projektov sa podľa slov Vašákovej nepozerali na to, čo je najviac potrebné, ale čo sa dá ešte stihnúť financovať z plánu obnovy. Vicepremiérka ozrejmila, že hlavnými parametrami boli čas, počet lôžok a rozpočet.


Súvisiaci článok
Nová nemocnica v Martine má šancu byť postavená z plánu obnovy. Ale len ako hrubá stavba. Šancu možno dostanú iné nemocnice
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť