Streda 02. 10. 2024 17:27:57 | Meniny má Levoslav

Ak chce štát financovať nemocnicu v Martine z plánu obnovy, musí vraj zrýchliť a ušetriť

Štát postaví v Martine novú nemocnicu so 660 lôžkami. Jej plánovaná cena je 405 miliónov eur. Financovaná má byť z plánu obnovy. Problém však je, že vláda na ňu vyčlenila len 396 miliónov eur a plán obnovy počíta s tým, že bude postavená do konca roka 2026. Výstavba je však plánovaná na 4,5 roka. Čo s tým? Preplatí nám výstavbu Európska únia, ak sa to nestihne a bude to drahšie? FOTO: Univerzitná nemocnica Martin

Michal Filek|14. december 2022|12:20:03

Návod, čo urobiť, dáva Útvar hodnoty za peniaze. Treba skrátiť povoľovacie procesy prijatím novej legislatívy, urýchliť proces príprav projektu a ušetriť 9 miliónov eur. Bez splnenia týchto podmienok je totiž, podľa analytikom ÚHP, ohrozené plné financovanie nemocnice z pánu obnovy, a teda z európskych zdrojov.

Ako najväčší problém sa javí dodržanie termínu dokončenia, ktorý je podľa plánu obnovy stanovený na jún 2026. Lenže podľa stavebných firiem si realizácia vyžiada oveľa dlhší čas. Odhadujú ho na 4,5 roka. Ak by sa teda aj stavať začalo začiatkom budúceho roka, bol by termín dokončenia polovica roka 2027. Teda o rok neskôr, než s tým počíta plán obnovy.

4_0.jpg

Podľa analytikov treba dnes upraviť legislatívu tak, aby sa procesy dali urýchliť a termín sa stihol. Tiež vraj treba dať voľnú ruku záujemcom pri niektorých variantných technických riešeniach pri predkladaní projektu. Tým by sa mohli ušetriť spomínané milióny.

„Ich optimalizáciu umožnia navrhované podmienky súťaže, vďaka ktorým budú môcť firmy predkladať upravené návrhy. Prehodnotiť sa dá napríklad použitie drahších materiálov či rozľahlosť priestorov,“ uvádza ÚHP na sociálnej sieti.

Nemocnica vytvorí moderný medicínsky komplex s Jesseniovou lekárskou fakultou Univerzity Komenského, Výskumným centrom BioMed a novou budovou Biobanky.

„Univerzitná nemocnica sv. Martina bude poskytovať ambulantnú, diagnostickú a terapeutickú starostlivosť. Okrem súčasných pracovísk v nej bude fungovať urgentný príjem druhého typu, centrálne laboratórium či polysonografické centrum,“ uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.


Súvisiaci článok
Nemocnicu sv. Martina v Martine by mali otvoriť v roku 2026
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť