Štvrtok 25. 04. 2024 03:23:44 | Meniny má Marek

Nová nemocnica v Martine má šancu byť postavená z plánu obnovy. Ale len ako hrubá stavba. Šancu možno dostanú iné nemocnice

Minister zdravotníctva Michal Palkovič pred malou chvíľou na tlačovej konferencii oznámil, že nemocnica Rázsochy v Bratislave, ktorá mala byť postavená z európskych peňazí v rámci plánu obnovy, bude realizovaná zo štátneho rozpočtu. Šancu má však stále nemocnica v Martine. Prednedávnom bolo síce neúspešné verejné obstarávanie na zhotoviteľa, ale vicepriemiérke pre plán obnovy Lívie Vašákovej sa podarilo z Európskej komisie vyrokovať, že v termíne ju postavia len do štádia hrubej stavby. FOTO: print screen TA3

Michal Filek|2. jún 2023|12:37:47

Oba projekty, nemocnica Rázsochy, aj nemocnica sv. Martina v Martine, sa dostali do bodu zlomu. Na tlačovej konferencii sa tak vyjadril minister zdravotníctva Michal Palkovič.

„Projekt Rázsochy bude musieť byť financovaný zo štátneho rozpočtu, nie z plánu obnovy. V utorok, na rokovaniach s konzorciom, sme sa dozvedeli, že kvalita projektovej dokumentácie nie je taká, ktorú by sme vedeli posunúť budúcej vláde a odstránenie nedostatkov by trvalo 3 – 6 mesiacov,“ povedal minister.

V prípade nemocnice v Martine, sa podľa Palkoviča, vicepremiérke Vašákovej podarilo vyrokovať, že SR môže zmeniť projekt z Dodania celkovej nemocnice, na Dodanie hrubej stavby. „To výrazne zreálňuje, že ďalšie verejné obstarávanie na zhotoviteľa, ktoré je potrebné vyhlásiť, má šancu byť úspešné,“ dodal minister.

Do predchádzajúceho verejného obstarávania sa totiž nikto neprihlásil z dôvodu, že sa do troch rokov nie je možné stavbu zrealizovať do finálnej podoby. Ak by sa k tomu zhotoviteľ zaviazal a nestihol by to, hrozila by mu likvidačná pokuta.

Palkovič ďalej uviedol, že ešte dnes budú rozoslané prihlášky tým subjektom, ktoré majú šancu v horizonte troch rokov hrubú stavbu zrealizovať.

Vicepremiérka však dodala, že zároveň aktivizujú aj plán B. A ten dáva šancu aj iným nemocniciam, ktoré majú vypracovanú štúdiu uskutočniteľnosti. Budú s nimi rokovať.


Súvisiaci článok
Nemocnicu v Martine nechce nikto postaviť. Problémom je vraj nerealizovateľný termín
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť