Pondelok 13. 05. 2024 10:34:26 | Meniny má Servác

Zásahový tím bude oddnes chytať medvede na ružomberskom cintoríne. „V noci sa mu radšej vyhnite,“ vyzýva mesto

Zásahový tím pre medveďa hnedého „Západ“ bude od 10. júna, približne dva nasledujúce týždne, vykonávať na Mestskom cintoríne v Ružomberku a jeho okolí odchyt problémových jedincov medveďa hnedého, ktorí v posledných dňoch vyčíňajú v Ružomberku. FOTO: pixabay.com

Michal Filek|10. jún 2023|08:20:11


Súvisiaci článok
Primátor mesta Ružomberok poslal ministrovi životného prostredia Slovenska otvorený list ohľadom (ne)riešenia problémov s medveďmi
Čítajte viac >

„Odchytené synantropné medvede budú následne usmrtené za prítomnosti veterinárneho lekára,“ informuje hovorca mesta Ružomberok Vladimír Miškovčík. Večer a v noci by ste sa preto mali cintorínu radšej vyhnúť.

„Prosíme obyvateľov mesta, aby sa vo večerných a nočných hodinách nezdržiavali z dôvodu vlastnej bezpečnosti v okolí cintorína a svojou prítomnosťou nerušili pri práci zásahový tím. Ďakujeme za pochopenie,“ dodal hovorca.

Primátor Ľubomír Kubáň je presvedčený, že mesto robí účinné kroky k odstráneniu problémov s medveďmi, ktoré ohrozujú majetok a život Ružomberčanov.

„Len pripomínam, že medveď hnedý je v súčasnosti chránený aj európskou legislatívou a regulačný odstrel nie je možný. Usmrtenie je možné iba v prípade splnenia konkrétnych podmienok, a to ak jedinec stratil plachosť, ohrozuje zdravie a majetok ľudí a neexistuje iné riešenie,“ uzavrel hovorca.


Súvisiaci článok
Medvede, ktoré plienia cintorín v Ružomberku, usmrtia
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť