Piatok 26. 04. 2024 08:02:07 | Meniny má Jaroslava

Starý most ponad Váh v Liptovskom Mikuláši vymenia. Obyvatelia však musia rátať s obchádzkou

Rozpadávajúci sa most ponad Váh v Liptovskom Mikuláši plánujú vymeniť. Zbúranie a postavenie nového mosta by malo podľa slov primátora Liptovského Mikuláša, Jána Blcháča, trvať približne osem mesiacov. Rekonštrukcia sa však dotkne obyvateľov mestských častí Iľanovo a Ploštín, a tiež detí z rómskej osady Hlboké, ktoré cez most dochádzajú do škôl na opačnom brehu rieky. Foto: Facebook / Ján Blcháč - z denníka primátora

Juliana Krčulová|3. jún 2023|09:15:14


Súvisiaci článok
Už zajtra nebudú okresné súdy v Čadci, Ružomberku, ani v Dolnom Kubíne. Ministerstvo zväčšuje súdne obvody
Čítajte viac >

Vrbický most plánuje Žilinský samosprávny kraj, pre jeho nevyhovujúci stav, začať búrať ešte pred zimou. Zbúranie a následne postavenie nového mosta by malo podľa slov primátora Liptovského Mikuláša, Jána Blcháča, trvať približne osem mesiacov. Informoval o tom na sociálnej sieti.

„To ovplyvní dochádzku detí z Hlbokého do škôl, pretože doteraz chodievali pešo práve cez tento most. Preto sme požiadali žilinský kraj ako jeho vlastníka, aby zabezpečil pre školopovinné deti kyvadlovú dopravu. Ráno by nastúpili na spoj pri Tescu a popoludní zasa na Vrbickej ulici. Deti by totiž kvôli zbúranému mostu museli obchádzať pešo cez Kamenné pole popri hlavnom ťahu a trasu by im to predĺžilo o vyše kilometer, nehovoriac o bezpečnosti. Župa nám zabezpečenie dopravy detí do škôl prisľúbila,“ uviedol vo svojom májovom príspevku primátor Liptovského Mikuláša.

Na starý, rozpadávajúci sa most ponad Váh v Liptovskom Mikuláši upozornila aj verejnoprávna televízia RTVS vo svojej reportáži. Televízia rovnako zdôraznila aj jeho zlý technický stav, ktorý viedol k tomu, že na ňom obmedzili premávku.

„Tá hodnota je viac ako dva milióny eur a som rád, že po niekoľkonásobnom klopaní sa nám podarilo vo VÚC presadiť. Často sa nám sťažovali obyvatelia na stav toho mosta a je to veľké riziko,“ povedal primátor Liptovského Mikuláša, Ján Blcháč, pre RTVS.

Kým však Žilinský samosprávny kraj, ako vlastník mosta, postaví nový, ľudí čaká obchádzka. Podľa televízie RTVS obchádza povedie po asi kilometer vzdialenom moste, čo pre deti z rómskej osady Hlboké predstavuje takmer trojnásobok ich pravidelnej cesty do školy.

„Keď nám zbúrajú tento most, ktorý vedie do časti Hlboké, trošku nám to skomplikuje a bude tam veľký problém s dochádzkou. Tieto deti budú skôr hľadať výhovorky,“ uviedol pre RTVS riaditeľ ZŠ A. Stodolu v Liptovskom Mikuláši, Juraj Ďurica.

Bez názvu.jpg Foto: Screenshot reportáž RTVS

Podľa verejnoprávnej televízie ide asi o 80 detí z osady, ktoré chodia do školy na druhej strane Váhu. Žilinský samosprávny kraj však zatiaľ nevie, či im prispeje na školský autobus.

„Tým, že tá obchádzková trasa je určená tak dostupne pre obyvateľov, tak verím, že to strpia a budú mať potom nový most. Ten bude obsahovať aj nový jednosmerný chodník pre chodcov,“ uviedla pre RTVS predsedníčka ŽSK, Erika Jurinová. Žilinský samosprávny kraj si podľa dostupných informácií na nový most vzal úver a hľadá firmu, ktorá by ho postavila.


Súvisiaci článok
Nemocnica v Liptovskom Mikuláši získala prestížne ocenenie za liečbu cievnych mozgových príhod
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť