Štvrtok 25. 04. 2024 03:01:26 | Meniny má Marek

Už zajtra nebudú okresné súdy v Čadci, Ružomberku, ani v Dolnom Kubíne. Ministerstvo zväčšuje súdne obvody

Už zajtra začne platiť na Slovensku nová súdna mapa. V rámci Žilinského kraja budú už len štyri súdne obvody – Žilina, Námestovo, Martin a Liptovský Mikuláš. Okresné súdy už po novom nebudú v Čadci, Ružomberku a v Dolnom Kubíne. Čo to presne znamená? V súvislosti s prechodom môžu byť dnes podateľne súdov otvorené len dopoludnia. FOTO: Ministerstvo spravodlivosti

Michal Filek|31. máj 2023|10:32:46

V zásade nič podstatné. Len súdy v Čadci, Ružomberku a Dolnom Kubíne už nebudú mať názov okresné, ale budú pracoviskami súdov v Žiline, Liptovskom Mikuláši a v Námestove.

„Súdne obvody sa zväčšia, aby v nich mohli pracovať viacerí sudcovia špecializovaní na jeden druh agendy - na civilnú, obchodnú, trestnú a rodinnú agendu,“ informuje ministerstvo. Sľubuje si od tohto kroku väčšiu kvalitu, aj rýchlosť v rozhodovaní.

„Špecializovaný sudca sa ľahšie orientuje vo svojej oblasti, čo je predpokladom pre kvalitné a rýchle rozhodnutie,“ informuje ministerstvo.

Na pojednávaniach či iných úkonoch súdu sa bude môcť účastník konania zúčastniť v sídle súdu aj na pracovisku.

Sú tu aj ďalšie novinky, ktoré budú môcť účastníci konania využívať.

-Pojednávanie bude možné aj na inom pracovisku verejnej moci, napríklad na Úrade práce, sociálnych vecí a rodiny.

-V civilných veciach bude možné zúčastniť sa pojednávania aj online.

-Osobitne v rodinnoprávnej odvolacej agende sa zavádza pravidlo, že sudcovia vycestujú za účastníkmi konania na krajský súd, ktorý je pre jeho obvod bližšie.

„V súvislosti so začiatkom platnosti novej Súdnej mapy zároveň informujeme, že podateľne súdov môžu mať v stredu 31. mája skrátené otváracie hodiny, len do 12.00. Všetky podania prijaté po tomto čase budú riešené už podľa nového rozdelenia súdov.“


Súvisiaci článok
Súdna mapa zmení v Žilinskom kraji obvody súdov
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť