Streda 24. 04. 2024 19:21:24 | Meniny má Juraj

Novým šéfdirigentom Štátneho komorného orchestra Žilina sa stane František Macek

Novým šéfdirigentom Štátneho komorného orchestra (ŠKO) Žilina sa v 50. koncertnej sezóne stane mladý český dirigent František Macek. TASR o tom informovala Petra Kovačovská z ŠKO Žilina. FOTO: ŠKO

TASR|3. jún 2023|14:15:11


Súvisiaci článok
Úver žilinskej župy je pod zákonným limitom 35%. Berú si ďalší, aj na rekonštrukcie ciest a konzervatória
Čítajte viac >

Doplnila, že Macek debutoval s ŠKO Žilina v roku 2021 a získal Cenu festivalu Allegretto Žilina s pozvaním na otvorenie festivalového ročníka 2022. Nový šéfdirigent sa predstaví s orchestrom v sezóne 2023/2024 na piatich abonentných koncertoch v Dome umenia Fatra v Žiline.

S orchestrom pripravil Macek dva koncertné programy pre festival Allegretto Žilina i nedávny Veľkonočný program. "Vždy to bola inšpiratívna a vzájomne obohacujúca spolupráca. Mám radosť, že spoločne zdieľame rovnakú umeleckú víziu a teší ma, keď vidím, že sa nadšenie z našej spolupráce prenáša na publikum," uviedol Macek.

Riaditeľ ŠKO Žilina Karel Hampl verí, že umelecká spolupráca s novým šéfdirigentom prehĺbi umeleckú zanietenosť a kvalitu orchestra. "A nadviaže tak na predchádzajúce spolupráce s vynikajúcimi šéfdirigentmi - Eduardom Fischerom, Janom Valtom, Leošom Svárovským, Oliverom Dohnányim a Simonom Chalkom," podotkol.


Súvisiaci článok
Festival klasickej hudby Pro musica nostra Thursoviensi privíta tento rok 9 pamiatok z nášho regiónu
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť