Streda 24. 04. 2024 23:12:20 | Meniny má Juraj

Lacová: Ak budú musieť detskí lekári takto intenzívne slúžiť, ukončia svoju prax a zhorší sa dostupnosť zdravotnej starostlivosti pre deti v kraji

Prednedávnom sme vás informovali o obavách poslanca ŽSK za okres Námestovo Igora Janckulíka, že ministerstvo plánuje zrušiť detskú pohotovosť v tomto okresnom meste. Ministerstvo na našu otázky, či to plánuje urobiť, odmietlo odpovedať. Chce tak urobiť až potom, ako bude známy definitívny návrh. Hovorkyňa žilinskej župy Eva Lacová však uvádza, že v kraji je málo pediatrov a na pohotovosti nemá kto slúžiť. Lekári avizujú, že ak sa to nezmení, ukončia svoju prax, čo bude znamenať zhoršenie zdravotnej starostlivosti pre deti a dorasť. ZDROJ: TASR. FOTO: Facebook Poliklinika Námestovo

Michal Filek|30. máj 2023|10:25:54

Hovorkyňa ŽSK Eva Lacová v reakcii uviedla, že APS pre deti a dorast je dlhodobý problém ovplyvnený významným nedostatkom pediatrov na celom Slovensku, a teda aj v ŽSK. "Spôsobuje to stav, že v APS slúži málo lekárov. Napríklad niekde sa strieda iba sedem lekárov celý mesiac v službách, čo je popri dennom ordinovaní v ambulancii dlhodobo neudržateľné," povedala pre TASR.

Lacová podotkla, že vekový priemer lekárov v kraji je 59 rokov. "Avizujú, že ak nedôjde k riešeniu detských APS a budú musieť takto intenzívne slúžiť, ukončia svoju prax v detských ambulanciách," vysvetlila s tým, že by to znamenalo zhoršenie dostupnosti detskej ambulancie pre významnú časť detí v kraji.

Hovorkyňa dodala, že otázku APS s rezortom zdravotníctva intenzívne riešia, keďže dochádza k výpovediam lekárov zo služieb. Vzhľadom na dlhodobo pretrvávajúci nedostatok pediatrov na Slovensku však podľa Lacovej nepredpokladajú, že ministerstvo zdravotníctva dokáže v krátkom čase situáciu optimálne vyriešiť.


Súvisiaci článok
Janckulík: „Hrozí zrušenie detskej pohotovosti pre okres Námestovo. Budeme to musieť zastaviť my!“
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť