Štvrtok 25. 04. 2024 08:36:22 | Meniny má Marek

Čo sa včera v žilinskej nemocnici naozaj stalo?

„Ak nemusíte, do žilinskej nemocnice radšej nechoďte,“ upozorňovalo včera marketingové oddelenie verejnosť. Od rána totiž zaznamenali výpadok systémov. Samozrejme to vyvolalo celý rad špekulácií a dohadov. Boli aj takí, ktorí to pripísali útoku hackerov. Večer už bolo všetko opäť plne funkčné a dnes tieto dohady vyvrátila hovorkyňa nemocnice Lenka Záteková. FOTO: FNsP Žilina

Michal Filek|26. máj 2023|18:05:28

"Asi sklameme milovníkov konšpirácií, ale neboli to hackeri. Samozrejme, okamžite to preblyslo hlavami aj nám a všetky kroky sme realizovali s ohľadom na túto možnosť, no, našťastie, celkom rýchlo sme ju mohli vylúčiť. Už podvečer sa podarilo systém vrátiť do obehu a aj keď sme mali ešte dnes ráno malé zlyhanie, všetko beží, ako má,“ napísala Záteková na Facebooku nemocnice.

Dôležitá správa je, že nešlo o bezpečnostný incident a bezpečnosť siete nebola narušená. Všetci, ktorí sa snáď obávali úniku osobných zdravotných údajov, tak môžu byť pokojní.

A čo sa teda stalo?

„Včera okolo obeda došlo k technickému zlyhaniu zariadenia pripájaného do našej novobudovanej dátovej sieťovej LAN infraštruktúry. Aktuálne u nás prebieha mimoriadne dôležitá investícia týkajúca sa práve tejto infraštruktúry. Vzhľadom na kybernetickú bezpečnosť vám zatiaľ viac prezradiť nemôžeme, no je to úžasná novinka, o ktorej vám určite, keď to bude možné, povieme omnoho viac,“ prezradila tajnostkársky hovorkyňa.

Vedenie poďakovalo všetkým zamestnancom, ktorí zvládli prácu v sťažených podmienkach, pacientom za trpezlivosť a pochopenie.

„Opätovne sa ospravedlňujeme za vzniknuté obmedzenia. Ale pozor, naďalej prosíme účastníkov Staromestských slávností, aby sa pokúsili neprehnať to s pitím a jedlom a užili si krásny piatok i víkend na námestí, nie v nemocnici.“


Súvisiaci článok
V žilinskej nemocnici došlo k neočakávanému výpadku celej dátovej sieťovej infraštruktúry
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť