Utorok 23. 04. 2024 10:49:38 | Meniny má Vojtech

Doktor Pavol Lukášek školí mladých lekárov a sestry už 25 rokov

Výnimočný lekár MUDr. Pavol Lukášek, PhD. je nielen bývalým primárom oddelenia otorinolaryngológie vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou Žilina, ale zároveň aj jedným zo slovenských zakladateľov funkčnej endonazálnej endoskopickej chirurgie nosa a prinosových dutín. Foto: Facebook / Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

Juliana Krčulová|24. máj 2023|10:15:02


Súvisiaci článok
Ženu zo Zborova zradilo srdce, vrtuľníkom ju previezli do kardiocentra v Martine
Čítajte viac >

Doktor Lukášek priniesol metódu funkčnej endonazálnej endoskopickej chirurgie nosa a prinosových dutín na Slovensko ako prvý už v roku 1991. So svojím tímom mal podľa slov hovorkyne Fakultnej nemocnice s poliklinikou Žilina, Lenky Zátekovej, veľký záujem, aby sa endoskopia rozšírila a pomáhala čo najväčšiemu počtu pacientov na viacerých pracoviskách, takže si vedomosti nenechali pre seba a už neuveriteľných 25 rokov realizujú v Žiline odborný kurz pre mladých lekárov a operačné sestry.

„Funkčná endonazálna chirurgia nosa a prinosových dutín je technicky náročný výkon, ktorý sa využíva predovšetkým na operácie prinosových dutín. Tie sú za kostenými stenami a niekedy majú len pár milimetrov. K realizácii tohto výkonu je nevyhnutná technická zdatnosť a skúsenosti, preto je práve žilinský kurz výnimočný v tom, že sa jeho účastníci dostanú priamo na operačnú sálu počas reálnej operácie. Pod dozorom skúsených školiteľov získajú tie najcennejšie poznatky,“ priblížila hovorkyňa žilinskej nemocnice.

348813092_604842908083735_267547531177301351_n.jpg

V kurze sa dvakrát ročne otvárajú vždy len tri miesta pre lekárov a zároveň tri miesta pre sestry inštrumentárky.

„Sestrám sa individuálne venuje špecialistka v inštrumentovaní v operačnej sále z oddelenia otorinolaryngológie FNsP Žilina, Jana Malíková. Školiteľom pre lekárov je pán doktor Pavol Lukášek, pán doktor Denis Dunajovec, pán primár ORL-JAS v Nemocnici s poliklinikou v Považskej Bystrici, Peter Rác a ďalší lekári z nášho oddelenia ORL,“ uviedla hovorkyňa žilinskej nemocnice, Lenka Záteková.

Zástupcovia Fakultnej nemocnice s poliklinikou Žilina sa poďakovali celému tímu školiteľov a krčno-nosovo-ušnému oddeleniu za výnimočnú prácu.

„Sme hrdí, že práve v Žiline majú lekári a sestry možnosť zdokonaľovať svoje znalosti, vyskúšať si operačné výkony v praxi a takýmto spôsobom môžeme výrazne skvalitňovať poskytovanie zdravotnej starostlivosti v oblasti otorinolaryngológie nielen v Žiline, ale v rámci celého Slovenska. Minulý týždeň sa na žilinskom oddelení ORL uskutočnil jubilejný v poradí už 50. kurz funkčnej endonazálnej endoskopickej chirurgie nosa a prinosových dutín,“ dodala Záteková.

348701825_805601490981257_3358201442685875816_n.jpg

Od roku 1997 vyškolili v Žiline 120 lekárov a desiatky sestier, ktorí môžu ďalej rozvíjať metódu funkčnej endonazálnej endoskopickej chirurgie nosa a prinosových dutín na svojich pracoviskách. Benefitom endoskopickej metódy je oproti v minulosti vykonávaným operáciám vonkajším otvoreným spôsobom jemnejší prístup, detailnejšie zobrazenie endoskopom, žiadna jazva na tvári, rýchlejšie hojenie a menej pooperačných komplikácií.


Súvisiaci článok
Už 25 rokov vzdelávajú žilinskí chirurgovia nosa kolegov z celého Slovenska
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť